Alexandru Belc, prvi hrvatski gost ovogodišnjeg Kinedoka

Ponedeljak, 10.04.2017
Alexandru Belc, prvi hrvatski gost ovogodišnjeg Kinedoka

Rumunjski redatelj Alexandru Belc, prvi je gost ovogodišnjeg izdanja programa Kinedok, međunarodne alternativne mreže za distribuciju kreativnih dokumentaraca. Belc je u nedjelju, 9.4. u Dokukinu KIC u Zagrebu predstavio svoj sjajni dugometražni film 'Cinema, Mon Amour' o pokušaju održavanja na životu legendarne kino dvorane u rumunjskom gradu Piatra Neamt. Ovom prigodom, pridružili smo se i projekcijom tematski bliskog kratkiša 'Kino otok' Ivana Ramljaka, nakon čega su autori razgovarali o tome što veliko platno znači malim mjestima. Alexandru nastavlja hrvatsku turneju projekcijama u Rijeci u ponedjeljak (OKC Palach, 10.4. u 20 sati), Puli u utorak (Društveni centar Rojc, 11.4. u 20 sati) i Varaždinu u srijedu (Kino Gaj, 12.4. u 19.30) uz dodatne projekcije u Dokukinu KIC 14. i 15.4. Ovaj film će tijekom godine biti prikazan na više drugih Kinedok lokacija u Hrvatskoj, a u ovogodišnjem katalogu je ukupno 16 intrigantnih naslova iz Rumunjske, Češke, Slovačke, Bugarske, Mađarske, Norveške, Hrvatske i Poljske.  

Saznaj više

Nagrade Orbiti i Zidu smrti na Martovskom festivalu

Nedelja, 02.04.2017
Nagrade Orbiti i Zidu smrti na Martovskom festivalu

Dva Restartova filma osvojila su nagrade na 64. izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, od ove godne poznatog i pod nazivom Martovski festival, održanom od 30.3. - 2.4. u Domu omladine. 'Sve, još uvijek, u orbiti' Daneta Komljena i Jamesa Lattimera osvojio je Grand Prix u kategoriji eksperimentalnog filma i video arta'Izuzetne kompozicije koje dočaravaju prirodu i melanholiju različitih prostora, unutrašnja energija kadrova koji svojim dužinama dobijaju na snazi, angažuju intuiciju gledaoca i dopuštaju mu da zaista proživi posebnost mesta, utopijsku viziju gradnje novog i nestanka drugog grada. Tok filma autori grade na izrazitoj asocijativnoj dramaturgiji i vizuelnoj naraciji koja postaje poezija.', rekli su između ostalog iz žirija koji je djelovao u sastavu: Jelena Stanković (direktorica fotografije), Miroslav Karić (povjesničar umjetnosti) te Ana Adamović (fotografkinja). Među strukovnim nagradama festivala, nagradu za najbolji dizajn zvuka i muziku, odnijeli su Aleksandar Protić, dizajner zvuka i Nemanja Mosurović, autor muzike Restartove manjinske koprodukcije 'Zid smrti, i tako to' Mladena Kovačevića 'jer su ukupnom zvučnom slikom uspeli da približe gledaoce unutrašnjem svetu glavne junakinje, vozačice motora na zidu smrti, na poseban i originalan način'. Ovu nagradu dodijelili su, redatelj Ivan Stefanović, direktor fotografije Miloš Spasojević i montažerka Aleksandra Milovanović.

Saznaj više

Po čovika nagrađen u Rumunjskoj

Ponedeljak, 27.03.2017
Po čovika nagrađen u Rumunjskoj

Restartov kratki igrani film "Po čovika" Kristine Kumrić osvojio je svoju treću festivalsku nagradu - nagradu za najbolji kratki igrani film na festivalu Transilvania Shorts koji se održavao u gradu Targu Mures u Rumunjskoj. Žiri koji je dodijelio nagradu filmu sastojao se od sedam filmskih profesionalaca, a tko je još nije pogledao trailer za film, može ga pogledati ovdje.       

Saznaj više

Četiri festivalske nagrade Restartovim filmovima

Petak, 17.03.2017
Četiri festivalske nagrade Restartovim filmovima

Restartovi filmovi nastavljaju uspješan festivalski niz na svjetskim filmskim festivalima. "Kino otok" Ivana Ramljaka osvojio je četvrtu festivalsku nagradu u Ekvadoru na Festival Mundial de Cine Independiente de Quito 2017 gdje je nagrađen za najbolju kameru. Portugalski festival Cinalfama - Lisbon International Film Awards donio je nagrade za dva Restartova filma - "Nešto o životu" Nebojše Slijepčevića nagrađen je za najbolji dokumentarni film, što mu je ujedno i četvrta festivalska nagrada, dok je kratki igrani film "Po čovika" Kristine Kumrić kući donio njih dvije, nagradu za najbolji scenarij i za najbolji kratki igrani film.

Saznaj više

Započela provedba projekta Razmišljaj filmom

Srijeda, 15.03.2017
Započela provedba projekta Razmišljaj filmom

Započela je provedba novog Restartovog projekta Razmišljaj filmom koji se provodi u suradnji s Centrom za mirovne studije, Plavim telefonom, Hrabrim telefonom te stručnim suradnicama Ivanom i Ana Katarinom Sansević. U provedbu projekta uključeno je osam srednjih škola iz različitih dijelova Republike Hrvatske: Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Srednja škola Petrinja, Elektrostrojarska škola Varaždin, Srpska pravoslavna opća gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković“, Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića, Gimnazija Vladimira Nazora, Srednja škola Mate Blažine Labin te X. gimnazija ''Ivan Supek''.

Saznaj više

<< < 1 2 3 4 5 6 > >> 3 od 104

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2017

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Restart label - Izdanja