Kino otok nagrađen u Peruu

Četrvrtak, 16.11.2017
Kino otok nagrađen u Peruu

Drugo izdanje Cuzco Underground Cinema Festival - CUCIF 2017 održano je u istoimenom gradu u Peruu od 8. do 12.11.2017., a "Kino otok" Ivana Ramljaka osvojio je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film. Film je dosad bio prikazan na nizu međunarodnih festivala, a ovo mu je šesta nagrada. U kratkometražnoj konkurenciji istog festivala prikazan je i "Nešto o životu" Nebojše Slijepčevića.

Saznaj više

Masterclass Petera Kerekesa - dokuMENTALNI filmovi

Srijeda, 15.11.2017
Masterclass Petera Kerekesa - dokuMENTALNI filmovi

Restart u suradnji sa Zagreb Film Festivalom donosi u subotu 18. studenog s početkom u 16 sati u dvorani F22 (Frankopanska 22) masterclass slovačkog redatelja i producenta Petera Kerekesa, koji će u svom predavanju govoriti o hibridnom dokumentarno-igranom. Na primjeru nastanka svoja dva nagrađivana filma "Kuhanje povijesti" i "66 sezona" razjasnit će ključnu razliku između dokumentarnog i dokuMENTALnog filma. Prema njegovoj definiciji, dokuMENTALni film nije ono što se događa pred kamerom, već ono što se događa u glavi redatelja. Kerekes će nam u predavanju otkriti kako snimiti film s prizorima koji izgledaju kao da su iz igranog filma, a pritom zadržavaju autentičnost protagonista i osjećaj dokumentarizma. Bit će riječi o tome kako pronaći protagoniste, kombinirati igrani i dokumentaristički redateljski pristup, napisati scenarij, te o procesu nastanka hibridnog filma u sobi za montažu.

Ulaz na masterclass je besplatan!

Saznaj više

Masterclass oskarovca Danisa Tanovića u zagrebačkom MM Centru

Utorak, 31.10.2017
Masterclass oskarovca Danisa Tanovića u zagrebačkom MM Centru

U organizaciji Restarta zagrebački MM centar će u petak 3. studenog u 17 sati ugostiti oskarovca Danisa Tanovića koji će održati masterclass predavanje na temu "Promišljanje granica između rodova u suvremenom filmu". Koketiranje s igranom i dokumentarnom formom, Tanoviću je donijelo brojna međunarodna priznanja među kojima se ističu nagrade Oscara, Zlatni Globus te čak dva Srebrna medvjeda. Iako za sebe kaže da nema „stil“, Tanović se već kao mladi redatelj u povijesti kinematografije istaknuo kao najnagrađivaniji debitant vrlo specifičnog načina prikazivanja aktualnih, teških tema. U svojem majstorskom predavanju zagrebačkoj će publici u petak 3. studenoga približiti nekonvencionalni pristup razvoja filma u kontekstu kombiniranja igrane i dokumentarne forme što Tanović u svojim radovima vrlo često i vješto koristi. Razgovor će moderirati redatelj Nebojša Slijepčević („Gangster te voli“).

Ulaz je besplatan!

 

Saznaj više

Po čovika nagrađen na filmskom festivalu u Valenciji u Španjolskoj

Utorak, 17.10.2017
Po čovika nagrađen na filmskom festivalu u Valenciji u Španjolskoj

Peto izdanje filmskog festivala "Mostra Viva del Mediterrani" održano je od 5. do 15. listopada u Valenciji u Španjolskoj. Restartov kratkometražni igrani film "Po čovika" u režiji Kristine Kumrić na festivalu je osvojio nagradu za najbolji kratkometražni igrani film. U međunarodnoj konkurenciji kratkih filmova na festivalu se natjecalo sveukupno 15 svjetskih naslova, a žiri koji su sačinjavali scenarist i glumac Arash Azizi, scenaristica i producentica María Carrión i redatelj i scenarist Alex Montoya odlučili su dodijeliti nagradu u iznosu od 1000 € za film "Po čovika" s obrazloženjem kako način kojim je ova filmska priča ispričana potiče ljudska bića u pokušaju pronalaska nenasilnih alternativa u rješavanju međuljudskih sukoba. Ovo je ujedno i deveti filmski festival na kojem je "Po čovika" osvojio nagradu, a sveukupno je film do sada prikazan u konkurenciji četrdeset filmskih festivala. Popis svih nagrađenih filmova u Valenciji mogu se vidjeti na ovom linku.        

Saznaj više

Moj život bez zraka u konkurenciji Zurich FF i programu Cineast festivala u Luksemburgu

Nedelja, 01.10.2017
Moj život bez zraka u konkurenciji Zurich FF i programu Cineast festivala u Luksemburgu

'Moj život bez zraka' Bojane Burnać u konkurenciji je prestižnog 13. izdanja Zurich Film Festivala koji se u tom švicarskom gradu održava od 28.9. do 8.10. U međunarodnoj dokumentarnoj konkurenciji ukupno je 12 filmova iz cijelog svijeta, a o pobjednicima će odlučivati žiri u sastavu: Simon Kilmurry, Gabor Horcher, Hanna Polak i Patrik Soergel. Bit će to ujedno i premijera za njemačko govorno područje, a na sve tri projekcije bit će prisutna redateljica. Od 5. do 22.10. održava se 10. Cineast - Central and Eastern European Film Festival gdje će 'Moj život' biti prikazan u programu Cinedocs

Saznaj više

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >> 4 od 112

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2017

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Restart label - Izdanja