Srbenka u Francuskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Portugalu i SAD-u

Nedelja, 14.10.2018
Srbenka u Francuskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Portugalu i SAD-u

Dok čeka rezultate službenih nominacija za Europsku filmsku nagradu, 'Srbenka' Nebojše Slijepčevića polako premašuje brojku od 3000 gledatelja u hrvatskim kinima i najavljuje neke nove nagrade i festivale. S upravo završenog pariškog izdanja Festivala Signes de Nuit stiže nam vijest da je ovogodišnji žiri Jacques Puy, Marina Mazotti i Roshan Bikram Tahuri filmu dodijelio Signs Award u dokumentarnoj konkurenciji. 'Srbenka' je upravo imala američku premijeru u dokumentarnom programu 54. Chicago International Film Festivala, a rumunjsku u konkurenciji doumentaraca iz srednje i istočne Europe na Astra Film Festivalu koji se baš sad odvija u gradu Sibiu. Ovotjedni niz festivalskih uspjeha završit ćemo najavom da je Nebojšin film i u programu Heart Beat velike doclisboe (Lisabon, Portugal), kao i u Doc Alliance sekciji nadolazećeg Jihlava Documentary Film Festivala (Jihlava, Češka).

Saznaj više

Šest festivala u 10 dana

Srijeda, 03.10.2018
Šest festivala u 10 dana

Četiri Restartova filma ovaj su tjedan na programima šest festivala u Litvi, Luksemburgu, Švicarskoj, Peruu, Šri Lanki i Hrvatskoj. 'Dani ludila' Damiana Nenadića u konkurenciji su Cuzco Underground Cinema Festivala u istoimenom peruanskom gradu, a 9. listopada počinje veliki Human Rights Film Festival Lugano (Film Festival Diritti Umani Lugano, Švicarska) koji je za svoje peto izdanje odabrao i ovaj film. Kratki školski 'Mama zašto plačeš' Vladimire Spindler u kratkometražnoj je konkurenciji Jaffna International Cinema Festivala koji se održava na istoimenom šrilankanskom poluotoku. 'Playing Men' Matjaža Ivanišina u glavnom je programu Vilnius Documentary Film Festivala te u programu 'Cinedocs', festivala srednje i istočnoeuropskog filma CinEast koji se od 4. do 21.10. održava u Luksemburgu. U istom programu društvo mu pravi 'Srbenka' Nebojše Slijepčevića koji ovih dana možete pogledati i u konkurenciji nama jako dragog i prijateljskog festivala Dokuart u Bjelovaru.

Saznaj više

Orbiti priznanje u Portu, 3. rujna 2015 na 25 FPS

Ponedeljak, 01.10.2018
Orbiti priznanje u Portu, 3. rujna 2015 na 25 FPS

'Sve još uvijek u OrbitiDane Komljena i Jamesa Lettimera na upravo završenom Beast International Film Festivalu u Portu (Portugal), nagrađen je posebnim priznanjem (Jury Mention) u kategoriji experimentalEAST. Film je nagrađen 'za meditativno istraživanje, atmosferičnu dinamiku geopolitički neizgovorenog i kreaciju subjektivnog krajolka koji publiku poziva da se pridruži'. Beast IFF održan je od 26. do 30. rujna, a posvećen je kratkometražnoj kinematografiji istočne Europe. Film '3. rujna 2015' Sare Jurinčić nastao na zadnjoj Školi dokumentarnog filma osvojio je nagradu Green DCP na 14. izdanju 25 FPS festivala jer je to 'rad koji rastače i preskače filmske rodove kako bi se suočio s osobnom traumom.'

 

Saznaj više

Mezostajunu posebno priznanje u Betini

Ponedeljak, 24.09.2018
Mezostajunu posebno priznanje u Betini

Na prvom izdanju novog filmskog festivala u Betini na otoku Murteru, kratki eksperimentalni dokumentarac "Mezostajun" Ivana Ramljaka osvojio je posebno priznanje žirija. Žiri u sastavu Vlado Zrnić, Boris Poljak Ivica Perinović posebno su istaknuli 'fotografiju i originalnost'. Glavnu nagradu osvojio je dokumentarni film redatelja Nebojše Slijepčevića "Dragi susjedi", nastao u produkciji HRT-a.
 

Saznaj više

Dani ludila nagrađeni na Festivalu slovenskog filma

Nedelja, 16.09.2018
Dani ludila nagrađeni na Festivalu slovenskog filma

Film 'Dani ludila' Damiana Nenadića na upravo završenom Festivalu slovenskog filma osvojio je nagradu Vesna za posebna dostignuća. Žiri u sastavu Haidy Kancler, Metod Pevec i Miloš Srdić nagradili su film jer bez moraliziranja otvara mučna pitanja o tome kako se spram psihološke pomoći odnosimo mi, a kako reagiraju medicinska znanost i farmaceutska industrija. Zahvaljujući dobro promišljenom pristupu, tj. naizglednoj odsutnosti autora, ostaje nam iskren, brutalno uvjerljiv dokument koji na gledatelja djeluje gotovo fizički. Film je nastao u produkciji Restarta u koprodukciji sa slovenskim Petra Pan Filmom.

Saznaj više

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >> 4 od 120

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2017

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media

Restart label - Izdanja