Nebojša Slijepčević dobitnik nagrade Vladimir Nazor

Petak, 14.06.2019
Nebojša Slijepčević dobitnik nagrade Vladimir Nazor

Ministarstvo kulture objavilo je imena dobitnika Nagrade Vladimir Nazor, najviše državne nagrade na području kulture i umjetnosti, koja se za najbolja umjetnička ostvarenja dodjeljuje u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo. Posebno smo ponosni da je redatelju Nebojši Slijepčeviću dodijeljena godišnja nagrada za filmsku umjetnost za 2018. godinu i to za dokumentarni film »Srbenka« u Restartovoj produkciji.

Saznaj više

Upoznaj autora: Jelena Maksimović i Mladen Kovačević u Dokukinu

Četrvrtak, 13.06.2019
Upoznaj autora: Jelena Maksimović i Mladen Kovačević u Dokukinu

U suradnji sa SKD Prosvjeta iz Zagreba, u Dokukinu KIC, od 14. do 16. lipnja s posebnim zadovoljstvom predstavljamo šest izvrsnih srpskih dokumentaraca u programu pod nazivom 'Novi srpski Dox'. Centralno događanje je naš regularni program 'Upoznaj autora' s gostima, montažerkom Jelenom Maksimović i redateljem Mladenom Kovačevićem, koji će govoriti o svojoj dugogodišnjoj kreativnoj suradnji, autorskim odlukama, uz isječke iz svojih ranijih filmova. Moderator je filmski kritičar Mario Kozina. Naravno, prikazat ćemo i Mladenov zadnji film '4 godine u 10 minuta' kao i Jelenin redateljski dugometražni prvijenac 'Taurunum Boy' koji je korežirala s Dušanom Grubinom, oba filma nagrađena posebnim priznanjima na ZagrebDoxu. Uz navedene filmove, u programu su i hrvatske premijere filmova 'Gora' Stefana Maleševića, 'Wongar' Andrijane Stojković (uz gostovanje montažera MCem Öztüfekçija) i 'Zvezde Gaomeigua' Marka Grbe Singha te projekcija filma 'Radnička klasa odlazi u raj' Marka Cvejića uz gostovanje autora.

Saznaj više

Srbenka i Dani ludila nagrađeni na Underhillfestu

Ponedeljak, 10.06.2019
Srbenka i Dani ludila nagrađeni na Underhillfestu

Na upravo završenom, jubilarnom, desetom izdanju podgoričkog Underhillfesta slavila su oba Restartova filma prikazana u regionalnoj konkurenciji. 'Srbenka' je odnijela nagradu Maslačak za najbolji regionalni film, a 'Dani ludila' nagradu publike. Žiri koji su ove godine činili festivalska selektorica Rada Šešić i redatelji Ivan Bakrač i Hrvoje Mabić nagradu su obrazložili ovim riječima: 'Film koji je u svim svojim aspektima impresivan; od rafiniranog filmskog pristupa jednoj vrlo osjetljivoj ljudskoj priči - koja je koliko individualna toliko i univerzalna - do znalačkog, odistinski majstorskog postupka režije, izvrsne filmske fotografije, precizne montaže pa do relevantnosti pitanja koja ovaj film hrabro otvara u društvu, ne samo tamo gdje je film napravljen nego u cijeloj regiji. Imamo li snage za samo-refleksiju, pita nas ovaj film. Kakva nam je budućnost ako krijemo i manipulišemo prošlošću? Snagom empatije koju film pobuđuje kod gledalaca, ovaj nam film pripovijeda, ali i ostavlja veliki prostor svakome od nas, za vlastita promišljanja. Upravo onako kako to odistinska umjetnost i treba da radi.'
Publika je, pak, filmu 'Dani ludila' dodijelila izuzetno visoku prosječnu ocjenu - 4,7
Fotografija: Una Jovović, Milica Nedeljković

Saznaj više

Objavljen soundtrack filma Moj svijet je naopačke na vinilu

Nedelja, 02.06.2019
Objavljen soundtrack filma Moj svijet je naopačke na vinilu

Veliko nam je zadovoljstvo objaviti da smo zajedničkim snagama Restarta, Petra Pan Film-a, PPFP-a i etikete PDV Records upravo objavili soundtrack dokumentarnog filma 'Moj svijet je naopačke'/'My world is upside down', nastao prema pjesmama originalno skladanima i obrađivanima za dokumentarac Petre Seliškar, a baziran na pjesmama i životu glasovitog slovenskog pjesnika Frane Milčinskog - Ježeka. Soundtrack je dostupan kao 180-gramsko vinilno izdanje uz koji ide i poklon 7" s originalnim Ježekovim snimkama, download code, link na besplatno gledanje filma i tekstove na engleskom, slovenskom i hrvatskom jeziku (u prijevodu Marka Pogačara). Muzički producent filma je Chris Eckman. Ploču je, osim u odabranim dućanima moguće naručiti i pouzećem od PDV Recordsa. Izdanje sadrži ukupno 11 obrada i 6 originalnih pjesama, redom, već spomenuti Eckman, Josipa Lisac & Jani Hace, Teresa Sagueiro (ex-Madredeus), John Parish (suradnik PJ Harvey), Hugo Race (ex-Bad Seeds), Robert Fisher (Willard Grant Conspiracy), Bernays Propaganda, Kimmo Pohjonen, Toni Kitanovski, Cesare Basile & John Bonnar (Dead Can Dance) i Tomaž Pengov. Ako nemate gramofon, soundtrack je moguće naručiti i kao digitalno izdanje. Film možete pogledati i OVDJE, a prvi singl koji smo skinuli je izvedba Chrisa Eckmana & The Last Side of the Mountain Banda i pjesma Simple Love (Preprosta ljubezen).

Saznaj više

"Srbenka" nagrađena na Docs Against Gravity u Varšavi

Nedelja, 19.05.2019

Filmski festival Millennium Docs Against Gravity najveći je festival dokumentarnog filma u Poljskoj, a 16. izdanje trajalo je do 19. svibnja. Iz Varšave "Srbenka" Nebojše Slijepčevića vraća se s nagradom za najbolji film o ljudskim pravima (The Amnesty International Polska Award). Za ovu nagradu konkuriralo je 12 filmova. Žiri u sastavu, kolumnist i filmski kritičar Jakub Majmurek, direktorica poljskog Amnesty Internationala Draginja Nadaždin i redatelj Paweł Łoziński svoju su odluku je obrazložili sljedećim riječima: “Tvorci ‘Srbenke’ uspjeli su pronaći filmsku formu koja hvata jedinstvenu prirodu Frljićeva stvaralačkog procesa i reakcije društva izazvanog njegovom smionom umjetnošću te suočenog sa zločinom. Film nije samo bilješka o traumi izazvanoj u osvit građanskog rata te zločinu motiviranom nacionalističkom mržnjom – on također pokazuje kako umjetnost ponekad može poslužiti nužnoj, terapeutskoj funkciji.” Sve nagrade festivala pogledajte na ovom linku

Saznaj više

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >> 4 od 125

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2017

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media

Restart label - Izdanja