Festivali u prosincu

Četrvrtak, 07.12.2017
Festivali u prosincu

Svoju desetu godinu postojanja Restart će proslaviti na još nekoliko međunarodnih filmskih festivala u prosincu. Ova, inače rekordna godina za naše filmove, donijela nam je do sad ukupno 145 prikazivanja i 27 nagrada na festivalima u cijelom svijetu. Naš kratki igrani rekorder 'Po čovika' godinu završava projekcijama na Leuven International Film Festivalu u Belgiji, Busan International Art Film Festivalu u Koreji, Vancouver Alternative Film Festivalu u Kanadi i rumunjskom Filmstrip International Film Festivalu, gdje će u glavnom programu biti prikazan i 'Kino otok'. Naša koprodukcija 'Moj svijet je naopačke' putuje u glavni grad Irana, Teheran, na dokumentarni festival Cinema Verite, a ovogodišnji školski film 'Mama, zašto plačeš...' imat će malu crnogorsku turneju (Nikšić, Danilovgrad, Bar) u konkurenciji Green Montenegro Filmfesta. Početkom mjeseca, na prijateljskom Luksuz Film Festivalu jeftinog filma u Krškom, uz Vladimirin film prikazana su još tri završna rada nastala na Restartovoj Školi dokumentarnog filma, 'All Good Things', 'Lovačka sreća' i po prvi put 'Posledice rada' Inese Antić

Saznaj više

Festivalski uspjesi Restartovih filmova

Petak, 01.12.2017
Festivalski uspjesi Restartovih filmova

Zadnji mjeseci bili su intenzivni za Restartove filmove. Naša koprodukcija, 'Playing Men', Matjaža Ivanišina (Nosorogi, Restart), upravo se s francuskog Entrevues Belfort International Film Festivala vratila s nagradom Cine + Distribution Award. Ramljakov 'Kino otok' nagrađen je u Peruu (Cuzco Underground Cinema Festival, Cuzco, Peru), ali je u zadnja dva mjeseca prikazan i na UNSEEN Mini Film Festivalu (Cavtat, HR), Sedicorto Intl. Film Festivalu (Forli, IT), Veracruz Short Film Festivalu (Veracruz, Meksiko) i festivalu Prvi kadar (Istočno Sarajevo, BiH). 'Nešto o životu' Nebojše Slijepčevića prikazan je u Brazilu (Bahia Independent Cinema Festival, Salvador de Bahia, BR) i Peruu (Cuzco Underground), 'Moj život bez zraka' Bojane Burnać u Minsku (Minsk International Film Festival 'Listapad', Bjelorusija), 'Sve, još uvijek, u orbiti', Komljena i Lattimera u Urugvaju (Salto Independent FF, Salto, UR), 'Zid smrti i tako to' Mladena Kovačevića na Prvom kadru (BiH), 'Blokada' Igora Bezinovića u Hong Kongu (Hong Kong Social Movement FF), a Slijepčevićevi 'Gangster te voli' i 'Muški film' u Litvi (Inconvenient Films, Vilnius, LT). 'Po čovika' Kristine Kumrić je u listopadu i studenom prikazan čak šest puta, a i filmovi Škole dokumentarnog filma 'Mama zašto plačeš' Vladimire Spindler, 'Lovačka sreća' Maje Alibegović i 'All Good Things' Jasmine Beširević, imali su nekoliko festivalskih prikazivanja. Više u nastavku.     

Saznaj više

Kino otok nagrađen u Peruu

Četrvrtak, 16.11.2017
Kino otok nagrađen u Peruu

Drugo izdanje Cuzco Underground Cinema Festival - CUCIF 2017 održano je u istoimenom gradu u Peruu od 8. do 12.11.2017., a "Kino otok" Ivana Ramljaka osvojio je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film. Film je dosad bio prikazan na nizu međunarodnih festivala, a ovo mu je šesta nagrada. U kratkometražnoj konkurenciji istog festivala prikazan je i "Nešto o životu" Nebojše Slijepčevića.

Saznaj više

Masterclass Petera Kerekesa - dokuMENTALNI filmovi

Srijeda, 15.11.2017
Masterclass Petera Kerekesa - dokuMENTALNI filmovi

Restart u suradnji sa Zagreb Film Festivalom donosi u subotu 18. studenog s početkom u 16 sati u dvorani F22 (Frankopanska 22) masterclass slovačkog redatelja i producenta Petera Kerekesa, koji će u svom predavanju govoriti o hibridnom dokumentarno-igranom. Na primjeru nastanka svoja dva nagrađivana filma "Kuhanje povijesti" i "66 sezona" razjasnit će ključnu razliku između dokumentarnog i dokuMENTALnog filma. Prema njegovoj definiciji, dokuMENTALni film nije ono što se događa pred kamerom, već ono što se događa u glavi redatelja. Kerekes će nam u predavanju otkriti kako snimiti film s prizorima koji izgledaju kao da su iz igranog filma, a pritom zadržavaju autentičnost protagonista i osjećaj dokumentarizma. Bit će riječi o tome kako pronaći protagoniste, kombinirati igrani i dokumentaristički redateljski pristup, napisati scenarij, te o procesu nastanka hibridnog filma u sobi za montažu.

Ulaz na masterclass je besplatan!

Saznaj više

Masterclass oskarovca Danisa Tanovića u zagrebačkom MM Centru

Utorak, 31.10.2017
Masterclass oskarovca Danisa Tanovića u zagrebačkom MM Centru

U organizaciji Restarta zagrebački MM centar će u petak 3. studenog u 17 sati ugostiti oskarovca Danisa Tanovića koji će održati masterclass predavanje na temu "Promišljanje granica između rodova u suvremenom filmu". Koketiranje s igranom i dokumentarnom formom, Tanoviću je donijelo brojna međunarodna priznanja među kojima se ističu nagrade Oscara, Zlatni Globus te čak dva Srebrna medvjeda. Iako za sebe kaže da nema „stil“, Tanović se već kao mladi redatelj u povijesti kinematografije istaknuo kao najnagrađivaniji debitant vrlo specifičnog načina prikazivanja aktualnih, teških tema. U svojem majstorskom predavanju zagrebačkoj će publici u petak 3. studenoga približiti nekonvencionalni pristup razvoja filma u kontekstu kombiniranja igrane i dokumentarne forme što Tanović u svojim radovima vrlo često i vješto koristi. Razgovor će moderirati redatelj Nebojša Slijepčević („Gangster te voli“).

Ulaz je besplatan!

 

Saznaj više

<< < 2 3 4 5 6 7 8 > >> 5 od 114

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2017

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Restart label - Izdanja