O edukaciji

O edukaciji

Restartov edukacijski program sastoji se od četiri stalna edukativna programa i velikoga broja jednokratnih edukacijskih projekata i radionica video aktivizma koje održavamo u suradnji s drugim udrugama, organizacijama i festivalima diljem Hrvatske i regije.

Restart provodi četiri stalna edukativna programa:

  • Škola dokumentarnog filma
  • Masterclass – gostovanje svjetskih dokumentarista u Zagrebu
  • Filmska početnica
  • Jedan na Jedan


Program edukacije nezavisno se razvijao od srpnja 2003. godine kroz udruge Attack i Fade In. Osnivanjem udruge Restart 2007. godine, program edukacije razvija se kao program Restart Media Centra. Kroz razlicite programe i projekte Restart je održao do danas više od 100 radionica i prezentacija na kojima je prisustovalo oko 3 500 ljudi, od cega više od 350 aktivno kao polaznici.

Velik broj polaznika snimio je svoje vlastite reportaže i kratke dokumentarne filmove prikazane na javnim projekcijama i festivalima (Motovun film festival, Pula film festival, Tabor film festival, Liburnia film festival, Revija amaterskog filma, Zagreb Dox, Festival novog filma – Split i dr.), dio se polaznika na osnovu znanja stecenih na radionici zaposlio na lokalnim televizijama i TV produkcijama, a neki su upisali Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu.

Program edukacije zasnovan je na ideji da je danas filmski medij dostupan svima – zahvaljujuci rasprostranjenosti tehnologije i necentraliziranosti znanja, svakome je omoguceno izražavati se jezikom filma. Za razliku od tradicionalnog nacina podučavanja filma koji je proces razlagao na odvojene faze i postupke, unutar Restarta stvaranju filma pristupa se kao cjelovitoj djelatnosti.

Tijekom 2016. godine pokrenuli smo novi projekt Razmišljaj filmom koji se provodi u osam srednjih škola tijekom 2017. godine u suradnji s Centrom za mirovne studije, Plavim telefonom, Hrabrim telefonom te stručnim suradnicama Ivanom i Ana Katarinom Sansević. Cjelokupni projekt financiran je sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Više o novom projektu saznajte ovdje.

Tijekom 2015.  i 2016. godine sudjelovali smo u provedbi projekta Kroz školski kurikulum do suvremenih sadržaja i metoda u studijskoj produkciji u suradnji s Elektrostrojarskom školom Varaždin, Veleučilištem Vern te Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Neki od značajnjih provedenih projekata i radionica tijekom godina su: projekt Zajednica za ljudska prava održanim u suradnji s udrugom IKS iz Petrinje i pod pokroviteljstvom Vijeca Europe, zatim radionica Korakom kamere - vidljivost mladih s invaliditetom održana u suradnji s udrugom Zamisli, projekt Voyages Through Forgotten Places u suradnji sa Zavodom Voluntariat iz Ljubljane i Omladinskim centrom CK13 iz Novog Sada, projekt Rights and Video Tapes u suradnji s Amnesty International Hrvatske. 

Za više informacija pogledajte u arhivi.

 

Kontakt

Ana Hušman
voditeljica edukacijskog programa

Anita Bastašić
producentica edukacijskog programa

 

 

 

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski katalog 2014 - 2015

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.