O Restartu

Restart je...

Restart je organizacija koja se bavi produkcijom, edukacijom, distribucijom, prikazivalaštvom i tehničkom pomoći za izradu i promociju dokumentarnog i igranog filma. Od lipnja 2009. vodimo i jedino kino specijalizirano za dokumentarni film  - Dokukino, a od 2012. godine organiziramo Liburnia Film Festival. Članovi Restarta su filmski i medijski djelatnici angažirani na polju dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma s iskustvom u organizaciji, produkciji i odnosima s javnošću.

Osnovni programi Restarta su:

 1. PRODUKCIJA – profesionalna produkcija i RESTART LABORATORIJ (produkcija debitantskih autora uz mentorsku pomoć)
 2. EDUKACIJA (Škola dokumentarnog filma, Filmska početnica, Masterclass, Jedan na Jedan i različite kraće radionice)
 3. RESTART LABEL – distribucija dokumentarnog filma u regiji
 4. DOKUKINO – jedinstveno dokumentarno kino
 5. LIBURNIA FILM FESTIVAL – jedini hrvatski festival domaćeg dokumentarca

 

PRODUKCIJA: 

Restart filmografija (Restart produkcija):

 • * 'MAMA EUROPA', redateljica: Petra Seliškar, dok. film, cca. 90'/52', 2013, koprodukcija: Petra Pan Film Production – Slovenija, PPFP – Makedonija, Restart – Hrvatska, Restart – Slovenija
 • * 'GANGSTER TE VOLI', redatelj: Nebojša Slijepčević, dok. film, 80' / 58', 2013, koprodukcija: Kloos & Co. Medien - Njemačka, Subcultura Films – Rumunjska, Fade In – Hrvatska, ZDF – ARTE - Njemačka
 • * 'SOL, MASLINA, KAMEN', redatelj: Branko Vilus, dok. film, 2013, 20'
 • * 'MUŠKI FILM', redatelj: Nebojša Slijepčević, 2012, 13'
 • * 'I'M NOBODY', redateljice: Barbara Matejčić, Nina Urumov, 2012, 15'
 • * 'BLOKADA', redatelj: Igor Bezinović, 2012, 93', koprodukcija: Factum - Hrvatska
 • * 'KELTI', redatelj: Đuro Gavran, dok. film, 2011, 25', koprodukcija: Akademija dramske umjetnosti
 • * 'SUSRET', redatelj: Igor Bezinović, dok. film, 2010, 27'
 • * 'NEPOVRATNO', redatelj: Igor Bezinović, dok. film, 2009, 17'
 • * 'HRVATSKA (K)RAJ NA ZEMLJI', redatelj: Oliver Sertić, dok.film, 2007, 31', koprodukcija: Centar za mirovne studije, Fade In – Hrvatska


Restart filmografija (Restart laboratorij):


Filmovi u postprodukciji, produkciji i razvoju:

Restart Laboratorij – u produkciji i postprodukciji:

 

RESTART LABEL


Restart Label je jedini specijalizirani distributer dokumentaraca u Hrvatskoj. Izdavaštvo dokumentarnih filmova na hrvatskom tržištu projekt je koji omogućuje kontinuirani otkup, prevođenje i plasiranje kvalitetnih recentnih dokumentarnih filmova, kroz distribuciju u kinima, na DVD-u, te na Internetu. Time se obogaćuje filmska ponuda i produkcija u Hrvatskoj i regiji. Povezali smo se s oko 30 kino dvorana, knjižnica i klubova mladih u Hrvatskoj te pokrenuli regionalnu distributersku mrežu za teritorij bivše Jugoslavije BALKAN DOCUMENTARY DISTRIBUTION NETWORK - BDDN koju sačinjavaju Fond B92 / Slobodna Zona (Srbija), Delta Video (Srbija), Demiurg (Slovenija), Dokufest (Kosovo), Makedox – festival dokumentarnog filma (Makedonija), Sarajevo Film Festival/Obala Art centar (Bosna i Hercegovina) i Underhillfest (Crna Gora). Restart Label je do danas distribuirao više od 80 naslova svjetskih kreativnih dokumentaraca.

 

DOKUKINO: 


Dokukino kontinuirano prikazuje dokumentarni filmski program od 18. lipnja 2009. godine kad je otvoreno prvo i jedino kino u regiji specijalizirano za dokumentarni film. Nakon tri godine provedenih u Croatia filmu u Katančićevoj ulici u Zagrebu, Dokukino je preselilo svoj program u Kulturno-informativni centar - KIC (Preradovićeva 5) gdje je djeluje kao Dokukino KIC. Program Dokukina prati svjetske tokove na dokumentarnoj sceni i zagrebačkoj publici donosi najsvježije i najzanimljivije dokumentarne naslove. Osim redovne distribucije dokumentaraca pratimo i sve regionalne festivale koji vrte dokumentarni program i u dogovoru s organizatorima i producentima filmova dovodimo najvažnije naslove na kino platno.

 

RESTART EDUKACIJA:


Program edukacije započeo se razvijati nezavisno kroz udruge Attack i Fade In još od 2003. godine. Danas je program edukacije kontinuirani, strateški program koji naš tim sustavno razvija od osnutka Restarta 2007. godine. Nakon više jednokratnih radioničkih programa, poput Don't Hate the Media be the Media, Uvod u videoaktivizam i Korakom kamere koje smo organizirali s partnerima u cijeloj regiji, uspostavili smo nekoliko kontinuiranih programskih cjelina. Trenutačno se bavimo edukacijom svih generacijskih skupina na području dokumentarnog filma, medija i suvremenih umjetničkih praksi. Naši trenutačni dugoročni programi su: Škola dokumentarnog filma, Filmska početnica, Jedan na Jedan te stručni Masterclassi i Case Studyji međunarodnih filmaša. U isto vrijeme provodimo i nekoliko kratkoročnih projekata u suradnji s našim partnerima. Do sada je održano više od 120 radionica i prezentacija, a na tim programima prisustvovalo je oko 3500 ljudi, od toga više od 400 aktivno (radionice). U programima edukacije surađujemo s različitim udrugama, festivalima i institucijama iz cijele regije.

 

LIBURNIA FILM FESTIVAL:


Od 2012. godine Restart je uz riječku udrugu Delta postao glavni organizator Liburnia Film Festivala, jedinog festivala hrvatskog dokumentarnog filma, uz to i najstarijeg festivala dokumentarnog filma u Hrvatskoj, osnovanog 2003. godine. Festival se održava zadnjeg tjedna kolovoza u lučici u Ičićima pokraj Opatije. U četverodnevnom programu prikazujemo između 12 i 17 dokumentaraca u konkurenciji te 5 do 10 u popratnom programu. Filmovi se natječu za nagrade žirija i nagradu publike. Tijekom festivala organiziramo i nekoliko edukacijskih programa. LFF godišnje posjeti oko 3000 ljudi.

 

Statut

Godišnji izveštaji

Žiro računi

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2017

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media