početna - Restartovi projekti na industrijskom dijelu DokLeipziga

Restartovi projekti na industrijskom dijelu DokLeipziga

Ponedeljak, 26.10.2020
            

Od  26.10. do 01.11. 2020. u Leipzigu se održava 63. Festival dokumentarnog i animiranog filma Dok Leipzig, jedan od najvažnijih i najdugovječnijih europskih filmskih festivala. Filmski program će i ove godine biti prikazivan u kinima, ali bez međunarodnih gostiju, dok se DOK Industry program, namijenjen profesionalcima, seli u online sferu. Restart je ovdje zastupljen s čak tri dokumentarna projekta u razvoju. Na DOK Co-Pro Market fokusiran na spajanje autora i producenata dugometražnih filmova s potencijalnim financijerima i koproducentima, uvršten je 'Cordon' Antona Mezulića, 'ValeriaSare Jurinčić, koji nastaje u koprodukciji Studija Nomad i Restarta bit će predstavljen na pitching forumu Short n' Sweet namijenjenom kratkometražnim dokumentarnim i animiranim filmovima dok je 'Budi realan traži nemoguće' Vanje Juranić dio programa DOK Partner Presentations

 

Restartovi projekti na industrijskom dijelu DokLeipziga

DOK Leipzig Co-pro Market: https://www.dok-leipzig.de/en/co-pro-market
Short and Sweet pitching forum: https://www.dok-leipzig.de/en/short-n-sweet
Dok Partner Presentations: https://www.dok-leipzig.de/en/dok-partner-presentations

TRI RESTARTOVA DOKUMENTARNA PROJEKTA U INDUSTRY PROGRAMU RENOMIRANOG FESTIVALA DOK LEIPZIG

Tri Restartova dokumentarna projekta u razvoju sudjeluju ove godine u industry programu 63. izdanja Festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig: 'Cordon' Antona Mezulića, 'Valeria' Sare Jurinčić i 'Budi realan, traži nemoguće' Vanje Juranić. 

Od  26.10. do 01.11. 2020. u njemačkom Leipzigu održava se 63. Festival dokumentarnog i animiranog filma Dok Leipzig, jedan od najvažnijih i najdugovječnijih europskih filmskih festivala. S obzirom na posebne mjere uzrokovane pandemijom Covid-19 filmski program ipak će biti prikazan u kinima, ali ove godine bez međunarodnih gostiju, dok se DOK Industry program, namijenjen profesionalcima, seli u online sferu. Produkcijska kuća Restart na industrijskom dijelu festivala zastupljena je s čak tri dokumentarna projekta u razvoju.

Na koprodukcijskom marketu DOK Co-Pro Market fokusiranom na spajanje autora i producenata dugometražnih filmova s potencijalnim financijerima i koproducentima, uvršten je 'Cordon' mladog redatelja Antona Mezulića. Ideja filma bazira se na pokušaju suživota u malenoj kordunskoj općini Vojnić u kojoj od sredine 2000-ih zajedno žive Srbi povratnici i Hrvati doseljeni iz BiH, promatrana kroz dva nacionalno definirana nogometna kluba koji igraju na istom stadionu. Ulaz na ovaj visoko cijenjeni događaj, 'Cordon' je 'zaslužio' osvojivši DOK Leipzig Co-pro Market nagradu na završnom online pitchingu u kolovozu, kao dio posebne radionice za razvoj projekata iz istočne Europe, BDC Discoveries.

Na pitching forumu Short n' Sweet namijenjenom kratkometražnim dokumentarnim i animiranim filmovima bit će predstavljen projekt 'Valeria' Sare Jurinčić, koji nastaje u koprodukciji Studija Nomad i Restarta. 'Valeria' je eksperimentalno dokumentarni film zamišljen kao intimni susret autorice i njenih pretkinja, inspiriran portretima s otočkog groblja gdje je uobičajeno da žene i muškaraci dok su još živi odlučuju o fotografiji koja će ih predstavljati na njihovom grobu nakon što umru. U vrlo oštroj konkurenciji iz cijelog svijeta, Sarin projekt izabran je među samo sedam kratkih filmova u nastajanju koji će ove godine biti predstavljeni profesionalcima kroz ovaj unikatni program.

Važan dio lajpciškog industrijskog programa je i DOK Partner Presentations u sklopu kojega će svoja dva sata za predstavljanje novih hrvatskih dokumentaraca u razvoju imati i Hrvatski audiovizualni centar. Odabrano je ukupno pet projekata, a među njima i dugometražni dokumentarni projekt 'Budi realan, traži nemoguće' redateljice Vanje Juranić koji nastaje u koprodukciji Restarta i produkcije Kompot. Riječ je o projektu u kojemu kroz profesionalni i privatni život hrvatskog umjetnika Siniše Labrovića i njegove supruge upoznajemo društveno-političku situaciju u Hrvatskoj i njihov iseljenički život u Njemačkoj.

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2020

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media