početna - Masterclass redateljice Marije Speth

Masterclass redateljice Marije Speth

Ponedeljak, 06.12.2021
            

U suorganizaciji Restarta, Human Rights Film Festivala i Goethe-instituta Kroatien u srijedu 8. prosinca u 20 sati njemačka redateljica Maria Speth održat će masterclass predavanje Mladi na filmu: između stvarnosti i fikcije povodom hrvatske premijere nagrađivanog dokumentarnog filma Gospodin Bachmann i njegov razred, dobitnika Srebrnog medvjeda te nagrade publike na ovogodišnjem Berlinaleu.

Masterclass redateljice Marije Speth

Redateljica Maria Speth publici će se obratiti putem Zooma a razgovor će moderirati filmski kritičar Nino Kovačić. Publikaće moći pratiti masterclass online ili doći uživo u Dokukino KIC. Redateljica će predavanje održati na njemačkom jeziku, a publici će biti omogućen simultani prijevod na hrvatski. Ulaz na masterclass je besplatan uz predočenje COVID potvrde i nije potrebna prethodna prijava, a online će se moći pratiti na FB stranicama Restart Documentary, Dokukino KIC, Goethe-institut Kroatien i MaMa Zagreb. 

Željela sam im dati zvjezdani potencijal jer su za mene bili moje zvijezde.” Što bolje redatelj može reći o svojim protagonistima? Ali kako berlinsku djecu s ulice ili učenike šestih razreda hessianske gimnazije pretvoriti u zvijezde vlastitog života? Kako prazan filmski studio ili učionicu pretvoriti u svjetsku pozornicu? U opusu berlinske redateljice Marie Speth, rođene 1967. u bavarskom Tittingu, snimanje filmova pruža priliku da se uroni u druge egzistencijalne stvarnosti. Vrijeme i povjerenje, istraživanje i prostor ideje su oko kojih se vrti njezin rad. 

Otkrivanje potencijala i talenata djece i mladih izvan svih klišeja bio je i predmet njezina dokumentarnog filma 9 života te triju igranih filmova Dani između, Madone i Kćerke. Zajedno sa svojim snimateljem Reinholdom Vorschneiderom, u fiktivnom formatu nudi svojim likovima slobodu glume bez pretvaranja, izvan svih društvenih očekivanja. Stvarnost okruženja ulazi u film, stvarajući interakciju između stvarnosti i fikcije koja je karakteristična za njezin opus, kao i potreba da svoju publiku suoči s “protagonistima koji nisu baš dostupni”. 

Sve to očito je i u njezinu ovogodišnjem filmu. Kao što je sama redateljica rekla u intervjuu ranije ove godine: “Učenici u razredu gospodina Bachmanna dolaze gotovo isključivo iz radničke klase – njihove akademske mogućnosti su ograničene, njihova životna situacija često nesigurna. Nisu u javnosti i često su marginalizirani. Želim razbiti uobičajene predrasude kojima su ova djeca izložena i pokazati kakav potencijal imaju. Djeca imaju toliko snage i ljubavi u sebi. Nadam se da će ovo ostati u sjećanju gledatelja.”

Film Gospodin Bachmann i njezin razred moći će se pogledati u srijedu, 8. prosinca u 15 sati u kinu Tuškanac i u četvrtak, 9. prosinca u 18 sati u Dokukinu KIC. 

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2020

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media