početna - Pogonizacija i Filmska početnica pozivaju vas na besplatne radionice!

Pogonizacija i Filmska početnica pozivaju vas na besplatne radionice!

Petak, 06.06.2014
            

Restart i Domino uz Pogon donose nam još jednu Pogonizaciju, a ovoga se puta “društveno igramo” upravo s najmlađima. Obiteljski zabavnik u Pogonu Jedinstvo (sjeverna i istočna livada), 14. lipnja od 16 do 20 sati, donosi pregršt zanimljivih radionica za djecu predškolske dobi i njihove roditelje, od radionice filmske montaže, upoznavanja s camerom obscurom, preko male škole stop-motion animacije do uzbudljivog lova na invazinve biljne vrste. Sudjelovanje na ovom jedinstvenom obiteljskom danu u Jedinstvu je besplatno!

Pogonizacija i Filmska početnica pozivaju vas na besplatne radionice!

Najnoviji Restartov projekt, Filmska početnica, ulazi u svoju završnicu. Održali smo prve četiri radionice, očekuju nas još dvije u ovoj sezoni. Tko nije stigao na radionice fotografije i montaže neka nam se pridruži na Pogonizaciji 14.lipnja, a sve ostale čekamo na preostala dva termina Filmske početnice:

  • 08.06. nedjelja – glazba na filmu: Lidija Dokuzović, Allan Skrobe u Ulici kneza Mislava 11
  • 15.06. nedjelja – interaktivna animacija: Ivan Marušić – Klif, Ivan Luščić – Liik, ponovno se vraćamo u Pogon Jedinstvo

Na Obiteljskom zabavniku održat će se i veliki dobrotvorni buvljak dječjih knjiga i slikovnica. Pozivamo sve da pročiste svoje biblioteke i doniraju stare knjige i slikovnice ili da za simboličnu donaciju od 20 kuna, otkupe neke od prikupljenih naslova. Sav će prihod biti doniran za obnovu poplavljenih područja. Novac će biti uplaćen na žiro račun školske knjižnice u Gunji, a neprodane naslove ćemo donirati obiteljima s djecom kojima je potrebna pomoć.

Sadržaji na Pogonizaciji 14.lipnja:

  • POI: Poi su tradicionalne maorske lopte ovješene na komad špage. Maori su uz njih izvodili svoje tradicionalne plesove i koristili ih kako bi povećali svoju snagu i pripravnost za borbu. Na Pogonizaciji se nećemo boriti s Poima, ali ćemo vas i vaše najmlađe naučiti kako ih izraditi i kako s njima izvoditi zanimljive pokrete i plesove. Uz par starih čarapa, šaku riže i komad bubble wrap najlona, moći ćete postati Poi majstor! Vodi: Ana Hušman
  • Vatrene kugle: Vatrene kugle zapravo ne gore, iako izgledaju upravo tako! I u ovoj radionici možete jednostavno sami izraditi svoju vatrenu kuglu uz pomoć (ponovno) riže, komada tkanine i nekoliko šarenih traka. Pitanje je samo čija će vatrena kugla odletiti najdalje?! Vodi: Ana Hušman.
  • Filmska početnica: Filmska početnica naziv je Restartovog projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu. Radionice omogućavaju djeci upoznavanje, savladavanje i stjecanje znanja o osnovnim elementima filmskog i medijskog stvaralaštva. U sklopu Filmske početnice na #Pogonizaciji najmlađi mogu sudjelovati u dvije radionice: o montaži i cameri obscuri.
  • Montaža: Radionica djeci pokušava približiti osnove filmske montaže, odnosno različite načine slaganja priče. Zadavanjem različitih zadataka kroz igru djeca će zamišljati situacije prije i poslije, one izvan okvira slike, mijenjati događaj priče i to sve zajedno pokušati staviti u logičan slijed. Vode: Sandra Bastašić i Hrvoslava Brkušić.
  • Camera Obscura: U ovoj radionici otvorit ćemo vrata cameri obscuri i dočarati suštinu i osnovni konstrukcisjki dio svakog foto aparata ili filmske kamere. Polaznici će ući u veliku zamračenu kartonsku kućicu i doživjeti svijet projekcije svjetla i vremena. Vode: Dinka Radonić i Ivan Slipčević.
  • Origami i baloni: Papirnatu raketu ili barku vjerojatno već znate izraditi. A nešto kompliciranije poput ždrala, žabe ili ljiljana? Ili nešto još kompleksnije, poput psa od balona? Za ovu radionicu vam ne treba samo malo strpljenja i pažljivo sljeđenje uputa, sve ostalo čeka vas na Pogonizaciji.
  • Stop-Motion animacija: Kako u dvadeset koraka napraviti crtani film? Točnije, u dvadeset fotografija. Djeca će naučiti kako iz slike nastaje film te kako iz kartona ili plastelina nastaju glavni likovi priče. Vodi: Bojan Krištofić.
  • Lov na invazivne vrste: "Strane invazivne biljne vrste? Ma kakvu invaziju one to vrše? I ne bismo li čuli već nešto o tome?". Na Obiteljskom zabavniku pruža vam se odlična prilika saznati što su to strane invazivne biljne vrste, gdje se sve skrivaju i, što je možda najbitnije, u čemu je problem. Naime, u 18h počinje Lov na neke od najčešćih invazivaca Grada Zagreba, a najuspješnije i najodvažnije očekuje poklon-paketić. Lov je namijenjen djeci predškolske i školske dobi, no dobrodošao je svatko tko želi saznati nešto (novo) o invazivnim vrstama, odnosno prijetnji koju predstavljaju. Voditelji: Marina i Luka Škunca, Udruga Populus.

Za sudjelovanje na radionicama prijavite se na marijana.rimanic@upogoni.org. Kod prijave molimo navedite ime i prezime te naziv radionica na kojima želite sudjelovati.

 

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2017

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media