početna - Gostovanje Vitalija Manskog u Zagrebu

Gostovanje Vitalija Manskog u Zagrebu

Srijeda, 25.01.2017
            

Velika nam je čast obavijestiti vas da će nagrađivani ruski redatelj Vitalij Manski gostovati u Zagrebu povodom početka kino distribucije njegovog intrigantnog dokumentarnog filma "Ispod Sunca". Program gostovanja sastojati će se od kino-premijere filma uz gostovanje redatelja u srijedu 1. veljače od 19 sati u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5). Na projekciji će gostovati redatelj te će nakon filma publika imati prilike razgovarati s autorom, a razgovor će moderirati filmski kritičar i redatelj Ivan Ramljak. Dan nakon u četvrtak 02.02.2017. od 17 do 19 sati, također u Dokukinu KIC, Vitalij Manski održati će masterclass predavanje na temu "Dokumentarni film – umjetnost ili stvarnost?". Ulaz na masterclass predavanje je slobodno, a ulaz na projekciju filma "Ispod Sunca" naplaćuje se 22 kune. Više o pogramu možete saznati na sljedećem linku

Gostovanje Vitalija Manskog u Zagrebu

Vitalij Manski jedno je od najzanimljivijih imena svjetske dokumentaristike. Svojim filmovima Pipeline, Patria o Muerte, Ispod sunca značajno je podigao standarde nefikcijskog žanra, ali i isprovocirao ruske vlasti zbog čega se, na kraju, pod pritiskom, preselio u Latviju. U masterclassu će biti riječ o jeziku suvremenog dokumentarnog filma i stilskim sredstvima koje autori danas koriste kako bi prenijeli svoj doživljaj viđenoga. Manski će se u masterclassu baviti najstarijom dilemom dokumentarnog žanra, razlikama između stvarnosti i njezine autorske interpretacije. Vitalij Manski, rođen je u Ukrajini, dugo je živio u Rusiji da bi se nedavno preselio u glavni grad Latvije. Prvi dokumentarac snimio je 1989., a nakon njega još njih tridesetak, prikazivanih i nagrađivanih na festivalima diljem svijeta. Predsjednik je Artdocfesta, festivala dokumentarnog filma koji se održava u Moskvi, Sankt-Petersburgu, Jekaterinburgu i Rigi.

Masterclass predavanje koje će se održati u ČETVRTAK, 02.02.2017. od 17 sati biti će na ruskome jeziku uz konsekutivan prijevod na hrvatski. Ulaz na masterclass je besplatan te nije moguće rezervirati mjesto. Posjetiteljima se preporučuje da svoju kartu preuzmu barem pola sata ranije na blagajni Dokukina KIC u Preradovićevoj 5 koja se na dan masterclassa otvara u 15:30.

Kino-premijera intrigantnog dokumentarca Vitalija Manskog "ISPOD SUNCA" uz gostovanje redatelja održat će se dan prije masterclassa u SRIJEDU 1. veljače od 19 sati, također u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5). Na projekciji će gostovati i sam redatelj stoga vas pozivamo da nakon filma ostanite na razgovoru s autorom.  

Trenutno jedan od najvećih festivalskih hitova, «Ispod Sunca» zaranja u filmsku industriju Sjeverne Koreje i iz prve ruke razotkriva propagandne modele stvaranja korejskog nacionalnog narativa. VitalijaManskog, vlasti Demokratske Narodne Republike Koreje, pozvali su da snimi film o djevojčici Zin-mi i njezinoj obitelji, kako bi svijetu prikazao idealan život u toj zemlji. Na vlastitom setu je uključio svoju kameru i tajno snimao 'ono što nije trebao', od najmeštanja filmskog seta, do neprestanih promjena dijaloga, svaki put kada se partijskim komesarima neka replika nije učinila dovoljno komunističkom. Na satu povijesti, na filmskom setu, u svakodnevnom životu, sve je zadano, kao i scenarij još jednog propagandnog filma, čiji nasatanak prvi put vidimo iznutra. Prvorazredni kreativni dokumentarac jednog od trenutno najboljih europskih redatelja.

CJELOKUPNI PROGRAM GOSTOVANJA EYAL SIVANA U ZAGREBU:

SRIJEDA, 01.02.2017. – u 19 sati, kino premijera dokumentarca «ISPOD SUNCA» Vitalija Manskog uz gostovanje redatelja, Dokukino KIC (Preradovićeva 5), ulaz: 22 kn.

ČETVRTAK, 02.02.2017. - od 17 sati do 19 sati, masterclass predavanje Vitalija Manskog pod nazivom «DOKUMENTARNI FILM – UMJETNOST ILI STVARNOST?», Dokukino KIC (Preradovićeva 5), ulaz slobodan     

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2017

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.