početna - Započela provedba projekta Razmišljaj filmom

Započela provedba projekta Razmišljaj filmom

Srijeda, 15.03.2017
            

Započela je provedba novog Restartovog projekta Razmišljaj filmom koji se provodi u suradnji s Centrom za mirovne studije, Plavim telefonom, Hrabrim telefonom te stručnim suradnicama Ivanom i Ana Katarinom Sansević. U provedbu projekta uključeno je osam srednjih škola iz različitih dijelova Republike Hrvatske: Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Srednja škola Petrinja, Elektrostrojarska škola Varaždin, Srpska pravoslavna opća gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković“, Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića, Gimnazija Vladimira Nazora, Srednja škola Mate Blažine Labin te X. gimnazija ''Ivan Supek''.

Započela provedba projekta Razmišljaj filmom

Po prvi puta tijekom 2017. godine u uključenim srednjim školama provodimo organizirane projekcije dokumentarnih filmova koji se bave različitim aktualnim društvenim temama i problematikama bliskih srednjoškolskom uzrastu. Unaprijed odabrani dokumentarni naslovi uključuju: temu ovisnosti, temu vršnjačkog nasilja, temu poremećaja u prehrani i odnosa prema tijelu te temu tolerancije. Nakon projekcija stručni suradnici iz partnerskih organizacija provode predavanja i osmišljene diskusije o odabranim temama.

Cilj je kroz četiri tematska područja učenike i učenice uči misliti, kritički vrednovati i analizirati filmski medij. Osnažiti ih i pomoći im u jačanju samopouzdanja kroz razgovore o određenim temama, naučiti ih promišljati, analizirati, percepcirati i interpretirati.

Po završetku svih projekcija održavaju se filmske radionice u srednjim školama u suradnji Restartovog edukacijskog tima i svakog od uključenih partnera, vezanih uz temu koja je detektirana kao najveći problem u pojedinoj školi. Za potrebe radionica prilagođavamo pojedinačne elmente filma (zvuk, fotografija i slika) obrađivanju odabranih tema kroz društveno angažirani pristup i uz asistenciju stručnjaka iz partnerskih organizacija. Navedenim se omogućuje stjecanje tehničkih sposobnosti koje su nužne za praktično bavljenje tj. samostalno stvaranje medijskih sadržaja koji ih potiču na kritičko promišljanje, ali i na promišljaje odabranih tema i pronalaženje načina kako pomoći sebi, vršnjacima i društvu te kako razgovarati o osjetljivim temama ili riješiti pojedine društvene situacije.

Kao završna aktivnost očekuje nas radionica socijalno-angažiranog filma za vrijeme Liburnia Film Festivala za učenike uključenih srednjih škola.

Cjelokupni projekt financiran je sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH.

 

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2020

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media