početna - Nagrade Orbiti i Zidu smrti na Martovskom festivalu

Nagrade Orbiti i Zidu smrti na Martovskom festivalu

Nedelja, 02.04.2017
            

Dva Restartova filma osvojila su nagrade na 64. izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, od ove godne poznatog i pod nazivom Martovski festival, održanom od 30.3. - 2.4. u Domu omladine. 'Sve, još uvijek, u orbiti' Daneta Komljena i Jamesa Lattimera osvojio je Grand Prix u kategoriji eksperimentalnog filma i video arta'Izuzetne kompozicije koje dočaravaju prirodu i melanholiju različitih prostora, unutrašnja energija kadrova koji svojim dužinama dobijaju na snazi, angažuju intuiciju gledaoca i dopuštaju mu da zaista proživi posebnost mesta, utopijsku viziju gradnje novog i nestanka drugog grada. Tok filma autori grade na izrazitoj asocijativnoj dramaturgiji i vizuelnoj naraciji koja postaje poezija.', rekli su između ostalog iz žirija koji je djelovao u sastavu: Jelena Stanković (direktorica fotografije), Miroslav Karić (povjesničar umjetnosti) te Ana Adamović (fotografkinja). Među strukovnim nagradama festivala, nagradu za najbolji dizajn zvuka i muziku, odnijeli su Aleksandar Protić, dizajner zvuka i Nemanja Mosurović, autor muzike Restartove manjinske koprodukcije 'Zid smrti, i tako to' Mladena Kovačevića 'jer su ukupnom zvučnom slikom uspeli da približe gledaoce unutrašnjem svetu glavne junakinje, vozačice motora na zidu smrti, na poseban i originalan način'. Ovu nagradu dodijelili su, redatelj Ivan Stefanović, direktor fotografije Miloš Spasojević i montažerka Aleksandra Milovanović.

Nagrade Orbiti i Zidu smrti na Martovskom festivalu

“Spajajući elemente i pristupe filmskog eseja, eksperimentalnog dokumentarca i vizuelno-poetskih struktura bliskih video praksama ‘Sve, još uvijek, u orbiti’ u 23 minuta donosi fascinantnu priču o nastanku i izgradnji Brazilije, funkcionišući kao svojevrsna posveta idejama, pokretima, vizijama o boljem društvu u budućnosti, ali i kao snažna metafora o današnjem civilizacijskom trenutku i kolektivnom iskustvu sveta koji, čini se, zatvara sve mogućnosti o novim, velikim društvenim snovima.

“Izuzetne kompozicije koje dočaravaju prirodu i melanholiju različitih prostora, unutrašnja energija kadrova koji svojim dužinama dobijaju na snazi, angažuju intuiciju gledaoca i dopuštaju mu da zaista proživi posebnost mesta, utopijsku viziju gradnje novog i nestanka drugog grada. Tok filma autori grade na izrazitoj asocijativnoj dramaturgiji i vizuelnoj naraciji koja postaje poezija. Ta logika poezije se opire racionalnom i  konvencionalnom, ali korespondira sa arhetipskim i lirskim u gledaocu". 

Obrazloženje žirija za film 'Sve, još uvijek, u Orbiti'. 

Selektorica eksperimentalnog programa: Marta Popivoda

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2017

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.