početna - Nagrade Orbiti i Zidu smrti na Martovskom festivalu

Nagrade Orbiti i Zidu smrti na Martovskom festivalu

Nedelja, 02.04.2017
            

Dva Restartova filma osvojila su nagrade na 64. izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, od ove godne poznatog i pod nazivom Martovski festival, održanom od 30.3. - 2.4. u Domu omladine. 'Sve, još uvijek, u orbiti' Daneta Komljena i Jamesa Lattimera osvojio je Grand Prix u kategoriji eksperimentalnog filma i video arta'Izuzetne kompozicije koje dočaravaju prirodu i melanholiju različitih prostora, unutrašnja energija kadrova koji svojim dužinama dobijaju na snazi, angažuju intuiciju gledaoca i dopuštaju mu da zaista proživi posebnost mesta, utopijsku viziju gradnje novog i nestanka drugog grada. Tok filma autori grade na izrazitoj asocijativnoj dramaturgiji i vizuelnoj naraciji koja postaje poezija.', rekli su između ostalog iz žirija koji je djelovao u sastavu: Jelena Stanković (direktorica fotografije), Miroslav Karić (povjesničar umjetnosti) te Ana Adamović (fotografkinja). Među strukovnim nagradama festivala, nagradu za najbolji dizajn zvuka i muziku, odnijeli su Aleksandar Protić, dizajner zvuka i Nemanja Mosurović, autor muzike Restartove manjinske koprodukcije 'Zid smrti, i tako to' Mladena Kovačevića 'jer su ukupnom zvučnom slikom uspeli da približe gledaoce unutrašnjem svetu glavne junakinje, vozačice motora na zidu smrti, na poseban i originalan način'. Ovu nagradu dodijelili su, redatelj Ivan Stefanović, direktor fotografije Miloš Spasojević i montažerka Aleksandra Milovanović.

Nagrade Orbiti i Zidu smrti na Martovskom festivalu

“Spajajući elemente i pristupe filmskog eseja, eksperimentalnog dokumentarca i vizuelno-poetskih struktura bliskih video praksama ‘Sve, još uvijek, u orbiti’ u 23 minuta donosi fascinantnu priču o nastanku i izgradnji Brazilije, funkcionišući kao svojevrsna posveta idejama, pokretima, vizijama o boljem društvu u budućnosti, ali i kao snažna metafora o današnjem civilizacijskom trenutku i kolektivnom iskustvu sveta koji, čini se, zatvara sve mogućnosti o novim, velikim društvenim snovima.

“Izuzetne kompozicije koje dočaravaju prirodu i melanholiju različitih prostora, unutrašnja energija kadrova koji svojim dužinama dobijaju na snazi, angažuju intuiciju gledaoca i dopuštaju mu da zaista proživi posebnost mesta, utopijsku viziju gradnje novog i nestanka drugog grada. Tok filma autori grade na izrazitoj asocijativnoj dramaturgiji i vizuelnoj naraciji koja postaje poezija. Ta logika poezije se opire racionalnom i  konvencionalnom, ali korespondira sa arhetipskim i lirskim u gledaocu". 

Obrazloženje žirija za film 'Sve, još uvijek, u Orbiti'. 

Selektorica eksperimentalnog programa: Marta Popivoda

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski katalog 2014 - 2015

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.