početna - Fiume o morte! Igora Bezinovića osvojio RE-ACT nagradu

Fiume o morte! Igora Bezinovića osvojio RE-ACT nagradu

Subota, 27.01.2018
            

Novi film Igora Bezinovića u razvoju "Fiume o morte!", u produkciji Restarta (Hrvatska) i koprodukciji La Bête (Francuska) i Nosorogi (Slovenija), osvojio je koprodukcijsku nagradu RE-ACT na nedavno održanom filmskom festivalu u Trstu (Trieste Film Festival), koja je ekipi filma dodijeljena u sklopu radionice, marketa i koprodukcijskog foruma When East Meets West.

Na natječaj su prijavljena 22 projekta, a Programsko vijeće RE–ACT-a je uz pomoć dvoje renomiranih europskih stručnjakinja za igrani, animirani i dokumentarni film – Katerine Kaklamani i Martichke Bozhilove – odabralo njih šest kojima je dodijeljeno po 8.000 eura.

Fiume o morte! Igora Bezinovića osvojio RE-ACT nagradu

"Fiume o morte!" dokumentarac je o naizgled sporednoj i nebitnoj povijesnoj epizodi, ali koja iz perspektive socijalne povijesti ideja ima važnu ulogu u formiranju fašističke ideologije. U rujnu 1919. godine talijanski pjesnik Gabrielle D’Annunzio osvojio je Rijeku te je godinu dana kasnije tamo proglasio nezavisnost mikro-države koju je nazvao Talijanskom regencijom Kvarnera, a koja je obuhvaćala Rijeku i njezina okolna područja.

Tijekom šesnaest mjeseci D’Annunzio je živio u Rijeci, na talijanskom zvanoj Fiume, a uz niz mladih dobrovoljaca iz Italije pridružio mu se i niz avangardnih umjetnika i intelektualaca koji su se okupili iz raznih krajeva Europe te svijeta. Među njima su bili i osnivač futurizma Filippo Tommaso Marinetti, teoretičar filma Ricciotto Canudo te japanski pisac Harukichi Shimoi.

U tom kratkom razdoblju, Rijeku su promatrali kao umjetnički i liberterski raj. Lenjin i berlinski dadaisti slali  su im  pisma podrške, a na trenutak se činilo da je Rijeka najprogresivnije mjesto na svijetu. U siječnju 1921. talijanska vojska, nakon krvavih obračuna, istjeruje D’Annunzija, a 1924. godine grad postaje dijelom fašističke Italije. Mnoge ideje prakticirane tijekom riječke epizode “reciklirane” su potom u fašističkome režimu.

RE–ACT-ov razvoj koprodukcijskih projekata može podržati do šest naslova godišnje, a namijenjen je dugometražnim igranim, dokumentarnim, animiranim i eksperimentalnim filmovima, kao i kratkometražnim animiranim filmovima u naprednoj fazi razvoja. Cilj je filmašima i producentima iz partnerskih zemalja omogućiti suradnju i razvoj projekata te poticati bliže profesionalne veze između Hrvatske, pokrajine Furlanije-Julijske krajine i Slovenije.

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2017

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media