početna - Svjetska premijera “Srbenke” u međunarodnoj konkurenciji Visions du Reela

Svjetska premijera “Srbenke” u međunarodnoj konkurenciji Visions du Reela

Srijeda, 14.03.2018
            

"Srbenka", novi dugometražni dokumentarni film Nebojše Slijepčevića ("Gangster te voli", "Nešto o životu"...) doživjet će svoju svjetsku premijeru u natjecateljskom programu 49. izdanja međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel, koji se održava od 13. do 21. travnja u švicarskom Nyonu, nadomak Ženeve. U konkurenciji je ukupno 17 dugometražnih dokumentaraca iz cijelog svijeta. U programu Focus Serbia selektori Visionsa izabrali su i naš kratki film 'Sitna ptica' srpskog autora Dane Komljena (produkcija Restart i Antibiotik).

Svjetska premijera “Srbenke” u međunarodnoj konkurenciji Visions du Reela

Festival, koji je većinom rezerviran za svjetske i međunarodne premijere, nalazi se u biranom društvu Doc Alliancea, mreže koja okuplja 7 najznačajnijih europskih festivala dokumentarnog filma. Festival tijekom svojih 9 dana, okupi čak 40-ak tisuća gledatelja i više od 1200 profesionalaca u jednom od najznačajnijih Industry događanja u Europi.

Dokumentarni film "Srbenkaprati pripreme i probe za predstavu Aleksandra Zec, Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Film je već u razvoju primijećen od strane profesionalne javnosti kad je 2017. godine tijekom Sarajevo Film Festivala osvojio 3 nagrade na Docu Rough Cut Boutiqueu (HBO Adria Award, CAT & Docs Award te Digital Cube Award).Film je nastao u produkciji Restarta, a nastanak su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Gradovi Rijeka i Zagreb te Kreativna Europa, potprogram MEDIA.

"Srbenka" je jedini film hrvatske produkcije u međunarodnom natjecateljskom programu te se u spomenutoj konkurenciji natječe s još 14 naslova, uključujući i pobjednički film njemačkog Berlinalea. Osim "Srbenke" u međunarodnoj konkurenciji, u programu Fokus Srbija, uvršten je kratki film Daneta Komljena "Sitna ptica" u produkciji Restarta i Antibiotik u koprodukciji s Komljenom. 

Trailer filma "Srbenka" pogledajte ovdje.

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2017

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media