početna - Restart nastavlja s projektom Razmišljaj filmom

Restart nastavlja s projektom Razmišljaj filmom

Utorak, 03.07.2018
            

Projekt Razmišljaj filmom provodi se drugu godinu zaredom u službenom partnerstvu sa Centrom za mirovne studije, Zelenom akcijom i osam srednjih škola diljem Republike Hrvatske: Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Srednjom školom Petrinja, Elektrostrojarskom školom Varaždin, Islamskom gimnazijom dr. Ahmeda Smajlovića, Gimnazijom Vladimira Nazora iz Zadra, Srednjom školom Mate Blažine Labin, X. gimnazijom ''Ivan Supek'' i XIII. gimnazijom iz Zagreba. Projekt se također provodi u suradnji s Hrabrim telefonom i velikim brojem vanjskih suradnika/ca. U suradnji s uključenim srednjim školama provodimo niz aktivnosti: organizirane projekcije dokumentarnih filmova, analize i osmišljene diskusije, radionice i dislociranu edukaciju mobilnog novinarstva.

Projekt se provodi zahvaljujući potpori Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Restart nastavlja s projektom Razmišljaj filmom

U uključenim srednjim školama provodimo organizirane projekcije dokumentarnih filmova koji se bave različitim aktualnim društvenim temama i problematikama bliskih srednjoškolskom uzrastu. Nakon projekcija stručni suradnici iz partnerskih organizacija provode predavanja i osmišljene diskusije o odabranim temama. Tematske cjeline uključuju: temu vršnjačkog nasilja u suradnji s Hrabrim Telefonom, temu odnosa prema tijelu i poremećaja u preharani, temu manjina, migracija i diskriminacije u suradnji sa Centrom za mirovne studije te temu zaštite okoliša i održivog razvoja u suradnji sa Zelenom akcijom.

Cilj je kroz četiri tematska područja učenike i učenice uči misliti, kritički vrednovati i analizirati filmski medij. Osnažiti ih i pomoći im u jačanju samopouzdanja kroz razgovore o određenim temama, naučiti ih promišljati, analizirati, percepcirati i interpretirati.

U sklopu projekcija održavaju se intenzivne interdisciplinarne radionice u srednjim školama u suradnji Restartovog edukacijskog tima i svakog od uključenih partnera, vezanih uz temu koja je detektirana kao najveći problem u pojedinoj školi. Za potrebe radionica prilagođavamo pojedinačne elmente filma (zvuk, fotografija i slika) obrađivanju odabranih tema kroz društveno angažirani pristup i uz asistenciju stručnjaka iz partnerskih organizacija.

Završna aktivnost sastoji se od dislocirane edukacije mobilnog novinarstva i treninga Aktivni mladi Centra za mirove studije za učenike i učenice svih osam uključenih srednjih škola. Navedenim se omogućuje stjecanje tehničkih sposobnosti koje su nužne za praktično bavljenje tj. samostalno stvaranje medijskih sadržaja koji ih potiču na kritičko promišljanje, ali i na promišljaje odabranih tema i pronalaženje načina kako pomoći sebi, vršnjacima i društvu te kako razgovarati o osjetljivim temama ili riješiti pojedine društvene situacije.

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2017

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media