početna - Nagrade 16. Liburnia Film Festivala

Nagrade 16. Liburnia Film Festivala

Subota, 25.08.2018
            

Žiri 16. Liburnia Film Festivala u sastavu Hanka Kastelicova, Sandra Bastašić, Matjaž Ivanišin, Boris Ružić i Dean Lalić, između 18 filmova prikazanih u konkurenciji, odabrali su pobjednike. Najbolji film 16. LFF-a je 'Meso' Elvisa Lenića (produkcija: Kinematograf), kojemu je pripala nagrada i za Najbolji regionalni film. Posebno priznanje žirija osvojio je 'Majči' Josipa Lukića u produkciji Akademije dramske umjetnosti. Najbolji redatelj je Lovro Mrđen ('Patrola Uran'), a za rad na istom filmu nagrađena je i montažerka Helena Kanini Kiiru. Najbolju fotografiju potpisuje Joško Morović, snimatelj filma 'Bebe na Vole' Vladimira Gojuna, dok je najboljim dizajnerom zvuka proglašen Martin Semenčić za film 'Meso'. Publika je prosječnom ocjenom 4,57, nagradila srednjemetražni film Vlatke Vorkapić 'Pusti Dobre, pusti' (Fade In). Uz novčane i edukacijske nagrade koje osiguravaju festival i njegovi partneri, Balkan Documentary Center i Institut dokumentarnog filma, Restart pobjednicima osigurava izradu DCP-ja.  

Nagrade 16. Liburnia Film Festivala

OBRAZLOŽENJA ŽIRIJA 16. LIBURNIA FILM FESTIVALA

NAJBOLJI FILM
Nagradu dodjeljujemo filmu koji najkompletnije i fokusirano prikazuje detalje istarske svakodnevice. U pitanju je uradak koji njeguje balans između svih filmskih razina, od kamere, montaže i zvuka, do priče same. Nagradu dodjeljujemo filmu 'Meso' redatelja Elvisa Lenića, koji pokazuje da film koji govori o sitnim stvarima može biti velik.

POSEBNO PRIZNANJE ŽIRIJA
Posebno priznanje dodjeljujemo filmu koji s hrabrošću i ustrajnošću progovara o temama koje predstavljaju slijepu pjegu našega društva. U pitanju je film koji razotkriva ne samo autora, već i njegovu protagonisticu putem njihovih obiteljskih povijesti i trauma. No razotkrivanje u pitanju nije ono srama, već emancipacije i borbe za pravo na vlastitu, osobnu slobodu. Zbog načina na koji je autor osobnu slobodu učinio javnom, ovjekovječivši je na filmu, posebno priznanje žirija uručujemo filmu 'Majči' Josipa Lukića.

NAJBOLJI REGIONALNI FILM
U kategoriji najboljeg regionalnog filma, nagrada ide filmu 'Meso' Elvisa Lenića, koji ne prikazuje samo krupne kadrove malih ljudskih priča, već i eros i thanatos istarskog poluotoka.

NAJBOLJA REŽIJA
U kategoriji najbolje režije, nagradu dodjeljujemo filmu koji vješto i odgovorno gradi međuljudske odnose i njihovu dinamiku na ekranu. Vještina u građenju priče i nalaženju smisla u detaljima dječje svakodnevice okosnica je kvalitete filma. Nagrada je utoliko testament hrabrosti redatelji i zalog za buduće dokumentarne projekte koji ga čekaju. Nagradu dodjeljujemo Lovri Mrđenu za film 'Patrola Uran'.

NAJBOLJA FOTOGRAFIJA
Nagrada ide filmu koji pokazuje širinu vizualnih postupaka, te nam time daje uvid u kompleksan i slojevit život protagonista, kako u totalu, tako i u krupnom planu. Nagradu dobiva Joško Morović za rad na filmu 'Bebe na Vole'.

NAJBOLJA MONTAŽA
Za ostvarenu koherenciju narativa, kvalitetan ritam, te suptilne montažne postupke u službi priče, nagradu u kategoriji najbolja montaža dodjeljujemo filmu Heleni Kanini Kiiru za rad na filmu 'Patrola Uran'.

NAJBOLJI DIZAJN ZVUKA
Za dimenziju filma koja se nalazi izvan ekrana, za dramaturgiju, okus, njuh i osjet koji progovaraju putem zvuka, nagradu u kategoriji najbolji dizajn zvuka dobiva Martin Semenčić za rad na filmu 'Meso'.

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2017

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media