početna - Masterclass Jaya Weissberga u Zagrebu

Masterclass Jaya Weissberga u Zagrebu

Srijeda, 12.12.2018
            

Jay Weissberg, jedan od najcjenjenijih američkih filmskih kritičara gostovat će u Zagrebu 13. i 14. prosinca 2018. godine. Prvog dana, u četvrtak u Kinu Europa (Dvorana Müller) s početkom u 21 sat održati će masterclass na temu “Kako zapadnjački mediji vide istočnoeuropske kinematografije?“. Razgovor će biti na engleskom jeziku, uz vodstvo filmskog kritičara Vladana Petkovića. Ulaz je besplatan. Uz masterclass, Weissberg tijekom svog posjeta održava i dvodnevnu radionicu namijenjenu mlađoj generaciji hrvatskih filmskih kritičara.
 
Masterclass i radionica održavaju se u suradnji Restarta, Dokukina i projekta GoCritic! portala Cineuropa.
 

Masterclass Jaya Weissberga u Zagrebu

Weissberg će pokušati odgovoriti na neka od ključnih pitanja za producente, redatelje, ali i širu filmsku javnost: kako veliki zapadni festivali i mediji vide istočnoeuropski odnosno film s prostora zemalja bivše Jugoslavije, što očekuju od takvih filmova i zašto? Kako to da filmovi s ovih prostora najčešće ne postižu značajniji uspjeh na najvažnijim svjetskim festivalima, osim ako se ne bave ratom iz 90-ih i temama vezanim za kršenje ljudskih prava? Koliko ta percepcija utječe na naše filmske autore i umjetnike te koliko joj se, svjesno ili nesvjesno, priklanjaju i protiv možda svojih stvarnih, kreativnih želja? U kakvom su raskoraku europske i lokalne kulturne politike u odnosu na potrebe domaće publike? Na koji je način na to sve povezano sa sustavom financiranja, distribucije i festivalskog tržišta?

Jay Weissberg (New York, SAD), živi u Rimu i piše filmsku kritiku za američki Variety od 2003. godine, obišavši gotovo sve značajnije festivale diljem Europe, Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike i Južne Amerike. Njegove analize suvremenog filma objavljene su u međunarodnim izdanjima britanskog Sight & Sound magazina te The London Review of Books, dok su se njegovi eseji i članci pojavljivali u brojnim drugim katalozima i časopisima. U svom pisanju Weissberg posebno proučava rumunjsku kinematografiju odnosno filmove koji dolaze iz zemalja Bliskog Istoka. Weissberg je i umjetnički direktor legendarnog filmskog festivala Giornate del Cinema Muto/Pordenone Silent Film Festival od 2015. godine, a od 2014. je uključen i u rad Ottoman Film Project, koji pokušava identificirati, katalogizirati te prikazati filmove nastale u Otomanskom carstvu. Mentorirao je brojne programe na festivalima u Rotterdamu, Berlinu, Kairu, Locarnu, Abu Dhabiju i Melbourneu, a kad ne piše, vjerojatno je u žiriju nekog festivala.

GoCritic! je edukacijski program za nadolazeće filmske novinare i kritičare. Organizira ga filmski portal Cineuropa u suradnji s vodećim europskim filmskim festivalima kao prvi i jedini takav pan-europski program. Temelj čini omogućavanje susreta vodećih mladih kritičara i novinara s iskusnijim kolegama koji zatim kroz dulji period zajedničkim radom doprinose razvijanju i usvajanju novih vještina.

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2017

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media