Jablan

Jablan

O filmu

Redateljice: Jelena Bosanac, Tanja Brzaković

Scenaristice: Jelena Bosanac, Tanja Brzaković

Producentica: Vanja Jambrović

Koproducent: Nebojša Miljković

Produkcija: Restart (HR)

Koprodukcija: Talas Film (RS)

Jelena Bosanac rođena je u Virovitici. Od 2006. do 2011. studirala je glumu na Akademiji umjetnosti u Beogradu u klasi Mirjane Karanović. Nakon studija otišla je u Italiju kako bi radila s kazališnom grupom Baal Teatro. 2012. dobila je ulogu u njemačko- srpskoj kazališnoj predstavi “Froesche im hot Wassen”. Jelena je tada odlučila nastaviti magisterij u Njemačkoj. Studirala je MA Performance Studies u Hamburgu i zatim magistrirala kazališno obrazovanje na UdK u Berlinu (diplomirala 2018 godine). Prije studija radila je kao “au pair” u Njemačkoj, to iskustvo je inspiriralo da snimi svoj prvi dokumentarni film “Put za Hollywood” (2019). Glumila je u brojnim kratkim filmovima u Njemačkoj, uključujući Vanished (2018), Gottes Wille (2019), Home (2020), Sveta Jelena (2022), Istina (2023). Jelena živi u Berlinu i radi kao slobodna glumica, performerica, kazališna pedagoginja i redateljica.

 Tanja Brzaković, rođena u Beogradu, studirala filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na taj studij nadovezao se postdiplomski studij na Univerzitetu u Hamburgu. Radila kao asistentica režije i redateljica u Beogradu, Hamburgu i Berlinu, scenaristica i docentica. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu režirala je 15 kratkih igranih i dokumentarnih filmova, i četiri cjelovečernja dokumentarna filma. Tanjini filmovi prikazivani su na internacionalnim festivalima širom svijeta i osvojili su više nagrada, kao što su na Festivalu Shoking Short Award / 13th Street, Sehsüchte u Potsdamu, Munchen – srebrna nagrada za njemački kratki film, Bergischer Filmpreis, Zlatni vitez u Palermu. Dobitnica je stipendija Nipkow Programma i Künstlerinnen Programm grada Berlina. Članica je Europske Filmske Akademije.

Jablan

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.