Produkcija - U Produkciji - SNAJKA TRAžI SREćU

SNAJKA TRAžI SREćU

2022., dugometražni dokumentarni, redateljica: Tea Vidović Dalipi
Restart (HR) u koprodukciji sa STEfilm (IT) & Möbius (XS)

            

Suživot na frontu obiteljskih očekivanja!

BRIDE IN SEARCH OF HAPPINESS - trailer from Restart on Vimeo.

Snajka traži sreću je participativno-opservacijski dokumentarac o upravo vjenčanom hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu i njihovom pokušaju zajedničkog života, razapetom između očekivanja obitelji i okoline u potpuno kulturno nespojivim društvima koje ne prihvaćaju različitosti.
Mirsad dolazi iz izrazito tradicionalne aškalijske (romske) obitelji s Kosova, a Tea iz moderne, građanske familije iz malenog grada kraj Zagreba. Dvije potpuno različite kulture sa svojim običajima i dugo građenim očekivanjima kakav bi trebao biti bračni drug, susrele su se na terenu koji ne poznaju. Tako su i Mirsad i Tea postali snajke i počeli živjeti živote pune pokušaja preobraćenja, društvenog neprihvaćanja, ali i međusobnog propitivanja što je najbolje za njih. Bez obzira na bezuvjetnu ljubav i toleranciju, na vidjelo polako izlaze i njihova međusobna očekivanja duboko ukorijenjena u odgoju i kulturama iz kojih dolaze, ali i latentnog pokušaja ‘da ipak nekako zadovolje očekivanja okoline’. Komunikacija je neprestana, u svakoj zemlji drugačija i specifična, iako znaju da je ponekad lakše izabrati šutnju. Oboje proživljavaju svoje drame, Mirsad u Zagrebu, Tea na Kosovu. Hoće li konačno doći do sklada kada Mirsad počne svirati s poznatim bendom u Zagrebu što će mu možda donijeti financijsku stabilnost, a Tea pristati na pravu romsku svadbu na Kosovu sukladno svim tradicijama koja neće osramotiti Mirsadovu obitelj.

Snajka traži sreću iskren je, emotivan i neposredan uvid u svijet različitosti i dramatičnih odluka, po prvi put direktno iz spavaće sobe novopečenih mladenaca.

O autoru Projekcije Financijski podržali

Osnovni podaci

Redateljica: Tea Vidović Dalipi
Snimateljice: Dinka Radonić, Tea Vidović Dalipi
Montažerka: Jelena Maksimović
Snimatelj zvuka: Hrvoje Radnić

Izvršni producenti: (Vedran Senjanović), Oliver Sertić
Izvršni producent (razvoj): Tibor Keser
Produkcija: Suzana Erbežnik
Pridružena producentica: Vanja Jambrović
Koproducenti: Stefano Teald, Bujar Kabashi
Producent: Oliver Sertić

Produkcija: Restart (HR)
Koprodukcija: STEfilm (IT), Möbius (XS)