Produkcija - U Produkciji - SNAJKA TRAžI SREćU

SNAJKA TRAžI SREćU

2023., dugometražni dokumentarni, redateljica: Tea Vidović Dalipi
Restart (HR) u koprodukciji sa STEfilm (IT) & Möbius (XS)

            

Suživot na frontu obiteljskih očekivanja!

BRIDE IN SEARCH OF HAPPINESS - trailer from Restart on Vimeo.

Snajka traži sreću je opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, novorođenoj djevojčici Fridi i pokušaju novog zajed­ničkog života, razapetog između očekivanja obitelji i okoline u kulturno nespojivim društvima koja ne prihvaćaju različitosti.

Mirsad, kosovski Rom i Hrvatica Tea, na opće iznenađe­nje i negodovanje svojih obitelji, nakon samo šest mjeseci veze, odlučili su se vjenčati. Mirsad dolazi iz izrazito tradicionalne aškalijske (romske) obitelji s Kosova, a Tea iz 'moderne', građanske familije iz malenog grada kraj Zagreba. Dvije potpuno razli­čite kulture sa svojim običajima i dugo građenim očekivanjima kakav bi trebao biti bračni drug, su­srele su se na terenu koji do sad nisu poznavali. Tea, iako cijeli život odgajana da samostalno donosi odluke, nije očekivala burne reakcije svojih roditelja na vijest da im se kćer udaje za Roma, nezaposlenog bubnjara s Kosova, a ni Mirsadu nije bilo nimalo lako objasniti svojoj brojnoj obitelji da će oženiti djevojku koja nije niti Romkinja niti muslimanka. Šok za njih bio je tim veći što su za mjesto vjen­čanja i stanovanja odabrali Zagreb, grad koji otvoreno ne trpi Rome, ali još gore od toga, što će im sina uzdržavati snaha, daleko od njihove kontrole. Tako je, upravo suprotno ustaljenim patrijarhalnim običajima gdje nevjesta obično dolazi u kuću mladoženje i postaje financijski i na svaki drugi način ovisna o mužu i njegovoj familiji, zapravo Mirsad preseljenjem u Hrvatsku, postao snajka.
I taman kada je Tea nekako pronašla kompromisno rješenje za obiteljske želje Mirsadovih, a on počeo zarađivati novac sviranjem u nekoliko bendova, rodila se njihova kćer Frida, tamnoputa djevojčica zaraznog osmijeha. 'Sreća za kojom su tragali' i vjerovali da će konačno pomiriti dvije kulture, donijela je novi set kulturnih pritisaka i pravila o odgoju ženskog djeteta. Bake i djedovi, pronašli su novi fokus interesa. Ali mnogo veći izazov više nije familija, već društvena klima u Hrvatskoj i na Kosovu. U obje zemlje, Romi su građani drugog reda, a Frida samo nevino dijete koje nije ni Hrvatica niti Romkinja. Ona jednako pripada svima. Ili pak nikome.

'Snajka traži sreću', veseo je, iskren i emotivan uvid u svijet različitosti i dramatičnih odluka, ali i stalnih traženja odgovora, direktno iz spavaće sobe novopečenih roditelja.

O autoru Projekcije Financijski podržali

Osnovni podaci

Redateljica: Tea Vidović Dalipi
Snimateljice: Dinka Radonić, Tea Vidović Dalipi
Montažerka: Jelena Maksimović
Snimatelj zvuka: Hrvoje Radnić

Izvršni producenti: (Vedran Senjanović), Oliver Sertić
Izvršni producent (razvoj): Tibor Keser
Produkcija: Ana Marija Marinov, Zrinka Košar
Pridružena producentica: Vanja Jambrović
Producent: Oliver Sertić
Koproducenti: Stefano Tealdi, Bujar Kabashi

Produkcija: Restart (HR)
Koprodukcija: STEfilm (IT), Möbius (XS)