Produkcija - U Produkciji - ISTRAŽITELJ

ISTRAŽITELJ

2022., dugometražni dokumentarni, redatelj: Viktor Portel
Frame Films (CZ) u koprodukciji s Restart (HR), Češka televizija (CZ), Hrvatska Radiotelevizija i Al Jazeera Balkans

            

Vladimír Dzuro bio je jedini češki istražitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Prikupljao je dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari, povezan s tadašnjim gradonačelnikom Vukovara Slavkom Dokmanovićem i etničko čišćenjeu sjeverozapadnoj Bosni za koje se odgovornim smatrao Željko Ražnatović-Arkan. Zajedno s Dzurom krećemo u metaforični, ali i vrlo realistični obilazak mjesta njegovih istraga u bivšoj Jugoslaviji i susret s preživjelim svjedocima etnički motiviranih zločina. Kako danas izgleda Balkan u kojemu se prije dvadeset pet godina odvijao konflikt? Što se dogodilo s ljudima koji na tim mjestima žive i danas, što je s njihovim sjećanjem? I na kraju najvažnije, je li 'haška pravda' imala ikakvo značenje i smisao za one koji su prošli najgore?

Film je inspiriran knjigom glavnog protagonista Vladimira Dzura 'The Investigator – Demons of the Balkan War', objavljenoj 2017. godine u Češkoj kao 'Vyšetřovatel – Démoni balkánské války a světská spravedlnost' (izdavač: Grada) i 2019. u SAD-u (izdavač: Potomac Books). U pripremi je i hrvatsko izdanje knjige.

osmrtnicama ljubuški umrli ljubuški livno umrli osmrtnice grude smrtovnice sarajevo osmrtnice smrtovnice osmrtnicama smrtovnice sarajevo smrtovnice visoko smrtovnice tuzla lektire lektira jastuci madraci cvijeće horoscope umrli vicevi sanovnik horoskop knjige recepti kalkulator

O autoru Projekcije Financijski podržali

Osnovni podaci

Redatelj i scenarist: Viktor Portel
Ideja: Martina Šantavá
Snimatelj: Šimon Dvořáček
Montažer: Vladimir Gojun
Snimatelji tona: Filip Ledinščak, Niko Gulam
Izvšni producent: Roman Blaas
Izvršna producentica (CZ): Karolína Fránková
Izvršna producentica (HR): Suzana Erbežnik
Pridružena producentica (HR): Vanja Jambrović
Kreativni producenti (Češka televizija): Martina Šantavá, Rebeka Bartůňková

Producentica: Hana Blaha Šilarová
Koproducent: Oliver Sertić

Produkcija: Frame Films (CZ)
Koprodukcija: Restart (HR), Češka televizija (CZ), HRT, AL Jazeera Balkans