O edukaciji

O edukaciji

Restartov edukacijski program sastoji se od četiri stalna edukativna programa i velikoga broja jednokratnih edukacijskih projekata i radionica video aktivizma koje održavamo u suradnji s drugim udrugama, organizacijama i festivalima diljem Hrvatske i regije.

Restart provodi četiri stalna edukativna programa:

  • Škola dokumentarnog filma
  • Masterclass – gostovanje svjetskih dokumentarista u Zagrebu
  • Filmska početnica
  • Jedan na Jedan


Program edukacije nezavisno se razvijao od srpnja 2003. godine kroz udruge Attack i Fade In. Osnivanjem udruge Restart 2007. godine, program edukacije razvija se kao program Restart Media Centra. Kroz razlicite programe i projekte Restart je održao do danas više od 100 radionica i prezentacija na kojima je prisustovalo oko 3 500 ljudi, od cega više od 350 aktivno kao polaznici.

Velik broj polaznika snimio je svoje vlastite reportaže i kratke dokumentarne filmove prikazane na javnim projekcijama i festivalima (Motovun film festival, Pula film festival, Tabor film festival, Liburnia film festival, Revija amaterskog filma, Zagreb Dox, Festival novog filma – Split i dr.), dio se polaznika na osnovu znanja stecenih na radionici zaposlio na lokalnim televizijama i TV produkcijama, a neki su upisali Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu.

Program edukacije zasnovan je na ideji da je danas filmski medij dostupan svima – zahvaljujuci rasprostranjenosti tehnologije i necentraliziranosti znanja, svakome je omoguceno izražavati se jezikom filma. Za razliku od tradicionalnog nacina podučavanja filma koji je proces razlagao na odvojene faze i postupke, unutar Restarta stvaranju filma pristupa se kao cjelovitoj djelatnosti.

Tijekom 2016. godine pokrenuli smo novi projekt Razmišljaj filmom koji se provodi u osam srednjih škola tijekom 2017. godine u suradnji s Centrom za mirovne studije, Plavim telefonom, Hrabrim telefonom te stručnim suradnicama Ivanom i Ana Katarinom Sansević. Cjelokupni projekt financiran je sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Više o novom projektu saznajte ovdje.

Tijekom 2015.  i 2016. godine sudjelovali smo u provedbi projekta Kroz školski kurikulum do suvremenih sadržaja i metoda u studijskoj produkciji u suradnji s Elektrostrojarskom školom Varaždin, Veleučilištem Vern te Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Neki od značajnjih provedenih projekata i radionica tijekom godina su: projekt Zajednica za ljudska prava održanim u suradnji s udrugom IKS iz Petrinje i pod pokroviteljstvom Vijeca Europe, zatim radionica Korakom kamere - vidljivost mladih s invaliditetom održana u suradnji s udrugom Zamisli, projekt Voyages Through Forgotten Places u suradnji sa Zavodom Voluntariat iz Ljubljane i Omladinskim centrom CK13 iz Novog Sada, projekt Rights and Video Tapes u suradnji s Amnesty International Hrvatske. 

Za više informacija pogledajte u arhivi.

 

Kontakt

Ana Hušman
voditeljica edukacijskog programa

Branka Valjin
producentica edukacijskog programa

 

 

 

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2020

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media