početna - Posljednje Filmske početnice u 2019. godini

Posljednje Filmske početnice u 2019. godini

Ponedeljak, 25.11.2019
            

Želite li se baviti stop-motion tehnikom i saznati kako se objekti u filmu sami kreću. Zanima li vas kako nastaje glazba u filmu te želite kroz muziciranje stvarati vlastite atmosfere u filmskim scenama? Ili vas zanima što je te kako nastaje optički zvuk, kako zvuči žarulja, ekran mobitela ili bljeskalica?

Ovisno o vašoj dobi u nastavku pogledajte jednu od radionica Filmske početnice, Restartovog edukacijskog programa za najmlađe.  Program Filmske početnice provodi udruga Restart, a sve radionice su besplatne zahvaljujući financijskoj podršci Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Posljednje Filmske početnice u 2019. godini

Ovisno o vašoj dobi u nastavku pogledajte jednu od radionica. Radionica OSNOVE FILMA će se održati u prostoru MULTIMEDIJALNOG INSTITUTA – klub MAMA na adresi Preradovićeva ul. 18, dok će se radionica OPTIČKOG ZVUKA održati u prostoru POGONA – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade na adresi Trnjanska struga 34.

Radionice je potrebno što prije prijaviti. Za prijavu je potrebno preuzeti OBRAZAC te ga ispunjenog poslati na filmskapocetnica@restarted.hr. Po prijavi dobivate sve dodatne informacije!

 

RADIONICA OSNOVE FILMA

Namijenjena je djeci od 5 do 7 godina.

Radionica će se održati u prostoru MULTIMEDIJALNOG INSTITUTA – klub MAMA mlade na adresi Preradovićeva ulica 18.

Datum i vrijeme održavanja:
1.12. nedjelja (10:00-11:00) – glazba u filmu: Ivana Đula, Luka Vrbanić
8.12. nedjelja (10:00-11:00) – fotografija: Vanja Babić, Vanda Kreutz
15.12 nedjelja (10:00-11:00) – video: Vanja Babić, Vanda Kreutz
22.12. nedjelja (10:00-11:00) – zvuk: Vanja Babić, Vanda Kreutz

Bavit ćemo se stop-motion tehnikom koju ćemo koristiti kako bismo saznali kako se objekti u filmu sami kreću. Kao i procesom stvaranja i oblikovanja glazbe za film. Kako bismo prvenstveno osvijestili postojanje, a potom i ulogu glazbe u filmu. Slušat ćemo zvukove koji nas okružuju, zabilježavati što čujemo i slušamo. Razmišljati o ulozi zvuka u filmu koji pokreće razne emocije kod gledatelja filma: umiruje, straši, uznemirava, potiče osjećaj mržnje ili simpatije. Na kraju ćemo stvoriti iluziju pokreta te malo po malo od jednog objekta učiniti drugi, mijenjat ćemo im razne položaje i oblike kako bismo dobili neku svoju priču.

 

RADIONICA OPTIČKOG ZVUKA

Namijenjena je djeci viših razreda osnovne škole (od 5. do 8. razreda)

Radionica će se održati u prostoru POGONA – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade na adresi Trnjanska struga 34.

Datum i vrijeme održavanja:
8.12. nedjelja (14:00 – 17:00) – izrarada instrumenta: Sara Salamon, Hrvoje Spudić
15.12. nedjelja (14:00 – 17:00) – video: Vanja Babić, Vanda Kreutz
22.12. nedjelja (14:00 – 17:00) – glazba: Tin Dožić, Vanda Kreutz

Radionica optičkog zvuka mladima pruža uvid u razumijevanje svijeta kao prostora popunjenog valovima (frekvencijama) i mogućnostima prevođenja svjetlosnih titraja u zvuk. S fototranzistorom moguće je očitati titraj svakog izvora svjetla i prevesti ga u čovjekov čujni spektar. Na radionici će se analizirati zvukovi žarulja, ekrana mobitela i bljeskalica te proizvesti instrument koji te okolišne resurse koristi kao generator zvuka. Tokom radionice izradit će se jednostavni uređaji za prevođenje svjetlosnog titranja u zvuk (fototranzistor, kondenzator, baterija, zvučnik). Koristeći uređaj polaznici će izraditi rotirajući instrument u kojeg će dodati svoje uzorke različitih oblika (folije, crteži…) kako bi modificirali pronađene frekvencije. Izrađene crteže pretvorit ćemo u video, te ga zatim ozvučiti.

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2020

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media