početna - Sablasti kolonijalizma na platformi volimdokumentarce.net

Sablasti kolonijalizma na platformi volimdokumentarce.net

Četrvrtak, 07.05.2020
            

Filmovi slavnih dokumentarista Madsa Brüggera i Huberta Saupera koji se bave temom kolonijalizma, dostupni su na platformi volimdokumentarce.net. Predstavljamo regionalnu VOD premijeru kontroverznog dobitnika Sundancea za najbolju režiju 'Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld' te njihove već kultne političke dokumentarce koji se bave istom temom, Sauperov 'Dolazimo u miru' i Bruggerov 'Ambasador'. 

Sablasti kolonijalizma na platformi volimdokumentarce.net

Restart i Dokukino online u vikend pred nama ulaze s novom dozom uzbudljivih, kritički nastrojenih dokumentaraca, ovoga puta s filmovima slavnih dokumentarista Madsa Brüggera i Huberta Saupera, poznatih po nekonvencionalnom pristupu, avanturističkom duhu i dragocjenom uvidu u inače nepoznate predjele afričkog kontinenta. U sklopu programa Sablasti kolonijalizma gledamo tri kultna politička dokumentarca koji upozoravaju da kolonijalizam
nipošto nije nestao, već se samo transformirao. Pomicatelji granica, doku-provokatori, kontroverzni redatelji – sve su to epiteti s kojima publika i kritičari opisuju rad danskog predstavnika „radikalnog novinarstva“ Madsa Brüggera te austrijsko-francuskog predstavnika dokumentarističko-političkog žanra Huberta Saupera, koji su možda najbolje od sebe dali upravo baveći se temama dekolonizacije „crnog kontinenta“ i čiji filmovi dokazuju da se ona zapravo nikad nije ni dogodila iako je svijet odavno duboko zagazio u 21. stoljeće

.
U dokumentarcu koji se odigrava poput prvorazrednog geopolitičkog trilera, Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld (2019), Mads Brügger kroz priču o više od pedeset godina staroj istrazi o misterioznoj smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda u Kongu 1961., podastire provokativnu tezu da iza njegova ubojstva stoje članice UN-a kojima nije odgovarala njegova politika ekonomske neovisnosti za netom oslobođene kolonije. Brüggerova filmska ekskavacija međunarodne intrige ne libi se koketirati s grandioznim teorijama zavjere i cijelo vrijeme pleše na rubu fikcije i stvarnosti, pokazujući da je istina teško dokučiva čak i kad nam je pred nosom. Film ovjenčan nagradom za najbolju režiju na prestižnom Sundance festivalu, kao i brojnim drugim priznanjima, neočekivano široko i duboko ulazi u različite slojeve kolonijalne prošlosti čije su sablasti itekako žive, a na platformi volimdokumentarce.net dostupan je uz cijenu od 2,5 dolara.

Na tjedan dana na platformi je potpuno besplatan Brüggerov raniji dokumentarni hit, Ambasador (2011) u kojem s lažnim papirima liberijskog konzula dolazi u jednu od najkorumpiranijih zemalja svijeta, Srednjoafričku Republiku, s namjerom
da raskrinka uhodani biznis zapadnoeuropskih diplomata - trgovinu (krvavim) dijamantima. Ne treba reći da je Brügger iz ove pustolovine samim čudom izvukao živu glavu, a njegovo je izručenje radi suđenja tražila sama liberijska predsjednica. Naoružan jedino diplomatskim statusom, “omotnicama sreće” i skrivenom kamerom Brügger raskrinkava kako elita arhetipski korumpirane i razrušene afričke države doista funkcionira te daje komičan pogled na ovaj nimalo smiješan svijet. Za besplatno gledanje filma potrebno je samo upisati (novi) kôd POST-KOLONIJALIZAM.

U dokumentarcu Dolazimo u miru Hubert Sauper se nakon iznimno uspješnog filma Darwinova noćna mora za koji je bio nominiran za Oscara, vraća u Afriku, u trenutku kad se Sudan, najveća država na kontinentu, dijeli na dvije nacije.
Glumeći slučajno zalutalog i zbunjenog turista, Sauper kamerom bilježi novi oblik kolonizacije novonastale države - kineski radnici na naftnim platformama, UN-ovi mirotvorci, sudanski gospodari rata i američki evangelisti na ironičan se način
isprepliću u ovom pronicljivom i majstorski komponiranom dokumentarcu. Film je osvojio posebnu nagradu žirija na Sundanceu, nagrađen je na festivalima u Berlinu, Jihlavi, Beču te je bio nominiran za "europskog Oscara“. Hrvatsku premijeru imao je na Subversive Festivalu gdje je proglašen najboljim dokumentarcem a Sauper je u Zagrebu održao predavanje o otporu na filmu. Na platformi volimdokumentarce.net Dolazimo u miru dostupan je uz cijenu od 2 dolara. Kao poseban dodatak za sve koji će nakon gledanja filmova htjeti saznati više o njihovom snimanju donosimo razgovore s ovom dvojicom kultnih dokumentarista održanih za vrijeme njihova gostovanja u Zagrebu, a koji dosad nisu bili dostupni
online. Brügger i Sauper posjetili su nas u sklopu Restartova Masterclass programa koji više od desetljeća ugošćuje renomirane filmske profesionalce iz cijelog svijeta.

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2020

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media