početna - Masterclass redatelja Sergeya Dvortsevoya

Masterclass redatelja Sergeya Dvortsevoya

Ponedeljak, 07.12.2020
            

U petak, 11. prosinca, Restart i Subversive Film Festivalod 17 do 19 sati organiziraju online masterclass jednog od najzanimljivijih suvremenih redatelja – kazahstanskog filmskog velikana ruskog podrijetla Sergeya Dvortsevoya čija igrana i dokumentarna remek-djela karakteriziraju društvena kritika, vizualni lirizam i naturalistički prikaz svakodnevice marginaliziranih zajednica i pojedinaca. Hrvatski redatelj Nebojša Slijepčević s Dvortsevoyem će razgovarati o redateljskim postupcima koje koristi, filmskoj etici te odnosu igranog i dokumentarnog žanra. Sve što je potrebno kako bi pratili masterclass je uključiti su u točno vrijeme na YouTube kanal Restart Films na ovom linku - https://bit.ly/3fQFuhP . Masterclass će biti interaktivan i gledatelji će moći postavljati pitanja Sergeyu na chatu ispod YouTube Streaminga. Njegove sjajne dokumentarne filmove možete vidjeti u Dokukinu KIC u subotu i nedjelju (12. i 13.12.) te na platformi volimdokumentarce.net.

Masterclass redatelja Sergeya Dvortsevoya

Dvortsevoy je zadivio filmski svijet svojim kratkometražnim i srednjometražnim dokumentarcima koji spadaju u sam vrh svjetske dokumentaristike, no režirao ih je svega četiri jer je zaključio da ga je dokumentaristički rad „pretvorio u vampira“ te se okrenuo isključivo igranom filmu.

"Počeo sam se osjećati loše što sam provodio vrijeme s tim ljudima, iskorištavao njihove živote i pretvarao ih u umjetnost, da bi ih potom ostavio da se sami snalaze. Ne možeš se na takav način umiješati u nečiji život i očekivati da neće biti posljedica… Kada radiš sa stvarnim ljudima uvijek si u iskušenju da kopaš sve dublje i dublje po njihovim životima – ali po koju cijenu? Postaneš vampir".

Dvortsevoy se podjednako briljantno iskazao i u igranom žanru, te je jedan od rijetkih redatelja koji su „bezbolno“ i s vrhunskim rezultatima ostvarili ovaj prijelaz. Njegova dva dugometražna igrana filma Tulpan (2008.) i Ayka (2018.) oba su bila nagrađena u Cannesu te na brojnim renomiranim svjetskim festivalima.

Povodom masterclassa, u Dokukinu KIC u subotu, 12. prosinca i nedjelju, 13. prosinca u 19 sati prikazat ćemo sva četiri autorova dokumentaristička uratka – Raj (1995.), Dan kruha (1998.), Cesta (1999.) i U tami (2004.), a filmovi će 24 sata biti dostupni na online platformi volimdokumentarce.net

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2020

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media