početna - Najgledaniji filmovi prošle godine na platformi volimdokumentarce

Najgledaniji filmovi prošle godine na platformi volimdokumentarce

Srijeda, 30.12.2020
            

'Srbenka', 'Medena zemlja', 'Dubina dva', 'Selfie' i 'Stieg Larsson: čovjek koji se igrao vatrom' najgledaniji su filmovi na našoj VOD platformi volimdokumentarce.net u 2020. godini. Do 6. siječnja 2021. sve ih možete pogledati u pola cijene uz promo-kod DOKU-PRAZNICI. Od ovog tjedna u ponudi digitalne videoteke je i novi biografski doumentarac 'Životi Alberta Camusa', a potpuno besplatno uz isti kod možete pogledati pet dokumentaraca. Detljan popis besplatnih filmova i filmova uz popust kao upute za gledanje filmova možete pogledati OVDJE. Uživajte u dokumentarcima!

Najgledaniji filmovi prošle godine na platformi volimdokumentarce

Uz želju da tlo ispod nas napokon prestane podrhtavati, u novi praznični tjedan na platformi volimdokumentarce.net ulazimo s biografskim filmom ŽIVOTI ALBERTA CAMUSA, posvećenom ovom slavnom filozofu i piscu, autoru Kuge i Stranca, koji se prije svega htio suočiti sa svakim potresom i pritom ostati vjeran ljepoti ali i onima manje moćnima i poniženima. U tom duhu, nastavljamo sa svojim doprinosom održavanju javnog i mentalnog zdravlja novim dozama kvalitetnih dokumentaraca za lakše preživljavanje posljedica potresa, izolacija i konačno - sretnijeg ulaska u novu, 2021. godinu.

Nemilu 2020. godinu tako ispraćamo uz poklone. Pet najgledanijih dokumentaraca na platformi volimdokumentarce.net u protekloj godini bit će dostupno u pola cijene do 6. siječnja 2021. Ako još niste pogledali filmove Medena zemlja, Srbenka, Selfie, Dubina dva i Stieg Laarson: Čovjek koji se igrao vatrom, sada to možete za samo desetak kuna uz promotivni kôd DOKU-PRAZNICI.

Dokumentarni film prepun prekrasnih arhivskih snimki, ŽIVOTI ALBERTA CAMUSA, hrvatsku premijeru imao je na ovogodišnjem Subversive Festivalu, i pokušava nanovo prepričati kratku i energičnu sudbinu ovog alžirskog Francuza i francuskog Alžirca – modernog klasika, novinara, borca, pisca i prije svega buntovnika koji je svoj kultni status definitivno stekao s dobitkom Nobelove nagrade 1957. godine. Camusov opus nikada i nije prestao biti predmet čitateljskog interesa, pa i šezdeset godina nakon njegove smrti i dalje izaziva mnoštvo novih čitanja i diskusija, čemu na iznimno zanimljiv način svjedoči dokumentarac francuskog redatelja Georges-Marca Benamoua. Film je dostupan uz minimalnu naknadu od 3 dolara.

Uz želju da zima ipak postane barem doku-sretnija, Restart svim ljubiteljima dokumentarizma poklanja pet najgledanijih dokumentaraca u pola cijene uz korištenje promotivnog kôda DOKU-PRAZNICI. Riječ je o filmovima MEDENA ZEMLJA, makedonskom kandidatu za Oscara i jednom od najuspješnijih ostvarenja svih vremena s naših prostora; SRBENKA Nebojše Slijepčevića, jedan od najnagrađivanijih hrvatskih dokumentaraca proteklih godina; SELFIE, zabavan i istovremeno potresan autoportret dvojice tinejdžera iz srca napuljske mafije, STIEG LARSSON: ČOVJEK KOJI SE IGRAO VATROM, doks o dramatičnom životu i nasljeđu žestokog švedskog borca protiv nacizma, poznatijeg kao autora globalno popularne trilogije Millennium, te DUBINA DVA, „forenzički dokumentarac“ srpskog redatelja Ognjena Glavonića, prozvan tako od strane kritičara zbog nevjerojatne preciznosti s kojom se suočava s temom ratnih zločina nad kosovskim Albancima 1999. godine, uz korištenje  meditativnog i hipnotizirajućeg pristupa kojim je redatelj uspio dao glas onima koji ga dotada nisu imali.

U drugom prazničnom tjednu produžujemo i prošlotjedni paket od pet besplatnih naslova. PTICA NA ŽICI, davno izgubljen pa sretno pronađen, biografski doks o europskoj turneji Leonarda Cohena iz 1972. kada je ovaj legendarni pjesnik i kantautor bio još na početku slave. Njegovo prikazivanje stopirao je sam Cohen smatrajući ga previše kontroverznim i tek je malo prije smrti dao svoje dopuštenje redatelju Tony Palmeru da završi ovaj film rijetke ljepote i nikad viđenih arhivskih materijala nakon gotovo 40 godina. Tu je i CARMINE STREET GUITARS, šarmantna posveta rock ikonografiji i malenom glazbenom dućanu koji se u srcu njujorškog Greenwich Villagea opire sveprisutnoj gentrifikaciji.

Među besplatnim naslovima su još i NAŠ NOVI PREDSJEDNIK, dokumentarac koji prikazujući laž nastoji ukazati na istinu. Uznemirujuć i zabavan, film prikazuje nevjerojatan labirint laži i apsurdnih teorija koje vladaju u eri „fake newsa“ i to na primjeru izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika; duhovit i pronicljiv talijanski doks SRETNA ZIMA koji razotkriva društveni i ekonomski kontekst naoko bezbrižna ljetovanja; te SPLAV, film o jednom od najčudnijih društvenih eksperimenata svih vremena koji je proučavao sociologiju nasilja, agresiju i seksualnu privlačnost i u medijima  uskoro postao poznat kao "splav za seks".

Za sve filmove s popustom kao i one besplatne potrebno je upisati kôd DOKU-PRAZNICI. Akcija traje do srijede, 6. siječnja 2021. godine.

UPUTE ZA KORIŠTENJE: https://volimdokumentarce.net/upute-za-koristenje/

*** Platforma volimokumentarce.net jedina je ekskluzivna dokumentarna Video on Demand (video na zahtjev) platforma u regiji na kojoj se nalazi pregršt domaćih, regionalnih i svjetskih dokumentarnih naslova kao i predavanja (masterclassa) te razgovora s poznatim svjetskim i domaćim filmašima.

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2020

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media