početna - VITA ACTIVA: Politički i intelektualni bunt u fokusu na platformi volimdokumentarce.net

VITA ACTIVA: Politički i intelektualni bunt u fokusu na platformi volimdokumentarce.net

Četrvrtak, 07.01.2021
            

Ulazak u novu, 2021.godinu, obilježavamo novim biografskim filmovima na platformi volimdokumentarce.net: Vita Activa: Duh Hannah Arendt i Životi Alberta Camusa. Dodatnih šest filmova na temu političkog i intelektualnog bunta dostupno je u pola cijene do 17. siječnja uz kôd DOKU-PRAZNICI. Produžena je i akcija za najgledanije filmove iz Restartove doku-riznice. 

VITA ACTIVA: Politički i intelektualni bunt u fokusu na platformi volimdokumentarce.net

Ulazak u novu, 2021.godinu, Restart obilježava novim filmovima na platformi volimdokumentarce.net. Zajednička im je tema politički i društveni angažman dvije izuzetne ličnosti, političke teoretičarke Hannah Arendt te novinara i pisca Alberta Camusa, čija su razmišljanja, ali i praktična djelovanja, ostavila izniman trag na sveukupnu filozofsku i političku misao 20. stoljeća, a čiji su utjecaji itekako aktualni i danas te nastavljaju buntovno rezonirati kroz 21. stoljeće.  
U novi tjedan praznične izolacije na volimdokumentarce.net ulazimo tako s online premijerom filma VITA ACTIVA: DUH HANNAH ARENDT redateljice Ade Ushpiz, biografskog dokumentarca o ovoj iznimnoj njemačko-židovskoj filozofkinji. Razmišljanja Hannah Arendt o izvorima totalitarizma, prirodi zla, te iscrpna transhistorijska istraživanja o pojavi i položaju izbjeglica, ali prije svega ukazivanje na zamke svih ideologija nasuprot ideje aktivnog građanstva koju je strastveno zagovarala, ostavila su neizbrisiv trag. Beskompromisna u mišljenju ali i djelovanju, Arendt je neumorno pisala o otvorenim ranama modernog doba, a redateljica filma Ada Ushpiz uspjela je napraviti provokativan i pronicljiv portret ove velike filozofkinje i intelektualke.  U novom ciklusu na Restartovoj platformi na repertoaru je i film ŽIVOTI ALBERTA CAMUSA, biografski doks redatelja Georges-Marca Benamoua posvećen slavnom filozofu i piscu, čije je djelovanje prije svega bilo usmjereno na osvještavanje položaja nemoćnih i poniženih. Buntovnost u mišljenju i djelovanju obilježila je kratki ali iznimno intenzivan život ovog modernog klasika koji je svoj kultni status definitivno potvrdio osvajanjem Nobelove nagrade u dobi od samo 44 godine. 

Oba filma na platformi volimdokumentarce.net dostupna su uz naknadu od 3 dolara odnosno u kunskoj protuvrijednosti od oko 18 kuna. 

Novi ciklus filmova na volimdokumentarce.net donosi i 6 naslova tematski povezanih s temom političkog, intelektualnog i identitetskog bunta, a koji su također dostupni uz pola cijene do 17. siječnja uz promotivni kôd DOKU-PRAZNICI.

Među “buntovnim naslovima” izdvaja se WALDHEIMOV VALCER, film poznate dokumentaristice Ruth Beckermann koji govori o skandalu austrijskog diplomata i političara Kurta Waldheima, bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda i austrijskog predsjednika. Afera je izbila nakon što je u javnost procurilo da je Waldheim prešutio dio svojeg ratnog puta u vojsci Wehrmachta. Ratovao je u Grčkoj i Jugoslaviji, a za doprinos u bitci na Kozari odlikovao ga je i sam Ante Pavelić. Tu su i OBSCURO BARROCO, senzualni dokufikcijski film grčke autorice Evangelie Kranioti o ikoni brazilske queer scene, transrodnoj aktivistici Luani Muniz; ZABORAVLJENI SLUČAJ HAMMARSKÖJLD, legendarnog danskog doku-provokatora Madsa Brüggera, neobična istraga misteriozne smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda koji se aktivno zalagao za oslobođenje afričkih zemalja od kolonijalnih vlasti zbog čega se zamjerio brojnim zapadnim zemljama i korporacijama koje su u bivšim kolonijama nastojale zadržati vlast nad prirodnim resursima; THE YES MEN: POBUNA! u kojem se aktivisti ovog čuvenog kolektiva pripremaju na najveći izazov dosad - klimatske promjene; CITIZENFOUR, dobitnik Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, priča o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e koji je otkrio skandal o nezakonitom prisluškivanju građana od strane Nacionalne službe sigurnosti SAD-a (NSA); POGLED TIŠINE, film poznatog dokumentarista Joshue Oppenheimera, nominiran za nagradu Oscar kao i za Europsku filmsku nagradu, koji daje fascinantan uvid u političku sadašnjost i prošlost Indonezije obilježenu političkim ubojstvima tijekom 60-ih.

Popis filmova na popustu uz upute: https://volimdokumentarce.net/upute-za-koristenje/

Pet najgledanijih dokumentaraca na platformi volimdokumentarce.net u protekloj godini dostupno je i dalje u pola cijene, također do nedjelje, 17. siječnja. Ljubitelji dokumentaraca koji još uvijek nisu uspjeli pogledati hitove MEDENA ZEMLJA, SRBENKA, SELFIE, DUBINA DVA i STIEG LAARSON: ČOVJEK KOJI SE IGRAO VATROM, imaju ih priliku vidjeti za samo desetak kuna uz promotivni kôd DOKU-PRAZNICI.

Za sve filmove s popustom potrebno je upisati kôd DOKU-PRAZNICI. Akcija traje do nedjelje, 17. siječnja
 

Još

Liburnia film festival

Newsletter


Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma
Škola dokumentarnog filma održava se u Zagrebu jednom godišnje i zamišljena je kao intenzivni program uz međunarodne i Restartove tutore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma.

Saznaj više ovdje

Filmska početnica

Filmska početnica
Filmska početnica, naziv je projekta namijenjenog djeci od 4 do 6,5 godina starosti, putem kojeg stječu osnovna znanja o filmskom i medijskom stvaralaštvu.

Saznaj više ovdje

KineDok

Produkcijski letak 2020

Institucionalna podrška

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Udruga Restart je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Zaklada Kultura Nova

Creative Europe Media